06/27/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Вицът Бойко Борисов

Едвин Сугарев

Българският премиер най-сетне изплю камъчето, което беше кътал под езика си през цялото време, през което ни убеждаваше как непременно ще строим АЕЦ “Белене”, понеже инак цената на тока ще скочи 18 пъти, а икономиката ни ще фалира. “Да се коментира строеж на ядрена централа в Европа сега звучи като виц” – заяви той в Добрич, където откри нов път.

Виц е, разбира се. Виц обаче е и самият Бойко Борисов. Виц е, защото той не просто коментираше строежа на тази ядрена централа “сега” – той го налагаше безапелационно в самия пик на ядрената криза във Фукушима. И с пяна на уста защитаваше руските интереси в тази мърлява сделка – дори и когато висши чиновници откровено прекрачваха своите правомощия и подписваха внесените от руска страна предложения вместо българските такива.

Той именно защити шефа на НЕК Красимир Първанов, светкавично уволнен от своя министър Трайчо Трайков заради подписа под анекс 12 от споразумението за АЕЦ “Белене” – един акт, който по своята същност би трябвало да заинтересува прокуратурата, тъй като си е чисто национално предателство. И той направи последно предупреждение на министъра именно заради това уволнение – като насади на пачи яйца и своя вицепремиер Дянков – с нелепите обяснения, че той – видите ли – бил оторизиран да наблюдава тези преговори, че той бил знаел съдържанието на анекса и нищо фатално нямало в това съдържание.

За негово сведение – това съдържание задължава българската страна да подпише до първи юли реалния и окончателен договор за строежа на АЕЦ “Белене”. Първи юли е сред три дни. Голямото ослушване на руснаците по повод внесеното от България искане за нов анекс и ново тримесечно отлагане е симптоматично: те знаят, че вече владеят положението. И ако се стигне до арбитраж, именно този анекс би бил аргументът, който може да наклони везните в тяхна полза.

Това би значавало: още стотици милиони евро загуба за България. Плюс онзи милиард, който е вече прахосан от тройната коалиция и от… да, да – и от правителството на Бойко Борисов. Защото и по негово време НЕК продължава плащанията си в размер на стотици милиони – при това абсолютно незаконно – без санкцията на Агенцията за ядрено регулиране, без каквато по закон никакъв ядрен проект не може да пристъпи към своята реализация.

Днес Бойко Борисов иска възмездие за прахосаните в гльола Белене народни пари. Иска ги с думи тежки, иска ги с апломб – и директно призовава прокуратурата да започне арести на виновните. Чуйте го само: “В страната има безотговорни политици, които излизат, бърборят, без да отчитат първо абсолютно мърлявата си работа. После - нищо не са направили, освен да изхарчат половин милиард да разчистят площадката, сиреч да откраднат пари. Прокуратурата трябва да започне да арестува по тема “Белене”, за да спрат да говорят.”

Искането е напълно резонно. Само дето премиерът в случая е този, който бърбори, без да отчита мърлявата си работа – и без да очаква някой да предприеме нещо. И прокуратурата не случайно дреме: главният прокурор беше съветник на основния протагонист в полза на АЕЦ “Белене”, ковачът на онзи “голям шлем” Георги Първанов.

Интересно е обаче друго – дали българският премиер ще поиска арест и за себе си? Защото от думите и действията му излиза, че той много добре е знаел какво се подписва чрез този анекс 12 – и за какво лобира неговият близък приятел Валентин Златев, консултант по проекта, само че на руската страна. А този подпис и това лобиране могат да струват на България и повече от половин милиард евро.

Виж още текстове в сайта на Едвин Сугарев svobodata.com

Публикувана на 06/27/11 21:50 http://e-vestnik.bg/12078/vitsat-boyko-borisov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване