06/28/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

СОС обсъжда бъдещето на паметника на Съветската армия

Столичният общински съвет (СОС) заседава от 10 часа днес, като в дневния ред на сесията е включена една-единствена точка - обсъждане на проблема с паметника на Съветската армия в София.
Искането за провеждането на заседанието е внесено от общинския съветник от "Алианс за София" Мартин Заимов и подкрепено от общинари от различни политически сили.
Десните в СОС отдавна предлагат паметника да бъде демонтиран от центъра на София и да бъде изложен на друго място. Има дори предложение монументът да се превърне в нещо като централен експонат на един бъдещ музей на тоталитаризма у нас. От БСП обаче яростно се противопоставят на всички идеи за демонтиране на паметника. Неотдавна градинката пред паметника пък бе прекръстена на Княжеска градина по предложение на общинския съветник от ДСБ Вили Лилков. Тогава съветникът обясни, че за бъдещето на градинката около паметника трябва да се организира международен конкурс, защото това е едно от най-емблематичните места в София, обградено е със зеленина и красиви сгради.
Дискусията около бъдещето на монумента се разрази отново, след като неизвестен уличен художник пребоядиса един от барелефите като герои от американските комикси. От руското външно министерство официално възразиха срещу „префасонирането“ на монумента, а темата беше отразена подробно и в руските медии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване