09/13/11 05:25
(http://radiomilena.com/)

Разпопват за участие в изборите

Пловдивският митрополит Николай ще настоява пред църковен съд за разпопване, ако духовник от епархията му престъпи забраната на Св. синод и се кандидатира за общинар, кмет или президент. Това пише в. „Стандарт“, като се позовава на приближени на владиката в най-голямата ни епархия. Свещениците, които отслужат молебен в партиен офис, пък ще бъдат глобявани с цяла заплата или повече.
В Пловдивската епархия влизат освен Града под тепетата и областите Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали.
На 14 юни Св. синод в пълен състав реши, че духовниците не могат да се кандидатират за кметове, общинари и депутати. „Молебени и водосвети по молба на партии, лица и сдружения да се извършват само в храмове“, разпореди синодът с окръжно до всички епархии. То е подписано от патриарх Максим. Духовниците не може да служат в офиси или на открито в кампанията, защото така се ангажират политически, обясниха архиереи. В храмовете обаче можело, защото всички са чада божии. Духовници цитират Исус Христос: „Който дохожда при мен с вяра, няма да го изпъдя вън.“
Свещениците трябва да си гледат пастирското служение и да не се заплитат в светски политически ангажименти, казал скоро в тесен кръг владиката под тепетата.
Проверка на вестника в Пловдивско показа, че свещениците вече масово отказват да пеят в партийните централи. Не приемали да изнасят литургии и за началото на кампаниите за местните избори, предава Агенция Кросс.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване