12/15/11 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Гери Турийска: Научих много за писането на текстове за песни от Недялко Йорданов

Скарлет Йохансон ми писа от Лондон: “Снимам тук филм с Уди Алън, ти какво правиш?”. Аз какво да й отговоря - “Тук съм, в “Надежда” 6, не снимам филм с Уди Алън”…

Гери Турийска. Снимка: Danish, рокля: Huge Ego Creative, грим: Биляна Еленкова

Гери Турийска е необикновена блондинка, която едва ли ще срещнете в мола. Тя пише текстове на песни, пее в група и плете на две куки. Освен това води собствено радио предаване, пие бира и организира арт представления в столичен нощен клуб.

Родена на 6-и август 1984, Гери е автор на голяма част от текстовете на българските хитове, които звучат в радио ефира. Писала е за Нина Николина, Графа, Мария Илиева, Тома от Мюзик Айдъл, Рут. През 2008 издава книга с поезия „Слон, мухи и разни работи”, а през 2010 „Приказка за вечността” в съавторство със Стоян Динков. Дълго време е работила в музикалната телевизия ММ, а днес води предаването „На път за вкъщи с Гери” по БГ радио.

Много мрази да я питат за Скарлет Йохансон, с която се сприятелила и прекарвали заедно по времето на продължителния й престой за снимки в София на филма “Черната далия” през 2005 г.

Гери (в средата) на парти със Скарлет Йохансон и музикалния продуцент Мага. Снимка: личен архив

Сравнително отскоро Гери се изявява и като вокалистка на групата Rubikub, в която участват музикантите Краси Тодоров (D2), Веселин Веселинов-Еко и др. Концертите на групата са удоволствие за ценителите на музиката извън шаблона. През май излезе сингъл „Uh Ah Oh”, а в най-скоро време се очаква и вторият „Still Together”, на 13 януари групата ще свири на живо в столичния Sofia Live Club.

- Години наред си писала текстове на песни, как така изведнъж пропя?

- Винаги съм искала и да пея, освен да пиша, но никога не съм се престрашавала  досега. Характерът ми обаче е такъв, че когато се страхувам от нещо, се изправям срещу страха си и по този начин го преодолявам. Това не значи, че съм най-безстрашният човек на света, напротив, имам още много да работя върху себе си. Това с музиката е много лично и защото е субективно - когато пишеш мелодии или текстове, не знаеш дали това не ти харесва само на теб и дали някой друг ще ти се върже на акъла…

Но го имаше, естествено, това отношение от колеги от средите, от журналисти, които ме познават с писане, „аре са и ти ли пропя, за какво ще се излагаш, спри”. Но това не ме спря.

.

- Казваш, че си научила много от поета Недялко Йорданов, как се запозна с него?

- Пиша поезия от малка, учителката ми по литература, госпожа Перова, която ще обичам цял живот, въпреки че не съм я виждала от години, много ме стимулираше, постоянно ме караше да й нося стихотворения да чете. Един ден каза: „Събери си всичките неща, които си писала до момента, ще ви водя целия клас на рецитал на Недялко Йорданов, да му ги дадем и той да си каже мнението”. Отидохме на рецитала в едно читалище в „Иван Вазов” и накрая двете отидохме при него да му оставим нещата, той много се зарадва, накара ме да си напиша домашния телефон, още нямахме джиесеми тогава. И ми каза, че ще ми се обади, когато ги прочете. Аз си помислих, че едва ли ще ми звънне, представям си колко луди отвсякъде го тормозят, я чети това, я чети онова. Но може би седмица мина и ми се обади, и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване