01/08/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Иде буря в Близкия изток

Година втора на арабската революция. Годината обещава да бъде бурна. Ако 2011 г. ви е харесала, то 2012 г. направо ще ви очарова: сътресенията през нея са гарантирани с идването на власт на ислямистите, боксуващите повече от всякога израелско-палестинските преговори на фона на изтеглянето на американците от района и заплахите на Иран да затвори Ормузкия проток.

След Тунис, Египет и Либия сега е ред на Сирия да се освободи и от тирания да премине към… нещо друго. Режимът на Башар Асад изгуби напълно легитимността си - както в страната си, така и в чужбина. Падането му от власт, уверяват израелците - осведомени и заинтересовани наблюдатели - е въпрос на месеци.

“Човек би казал, че става дума за чужд окупационен режим”, споделя базиран в Дамаск европейски наблюдател, “режим, чиито сили смеят да се движат единствено в бронирани конвои в градовете, намиращи се в ръцете на населението”. Управляващият клан разполага вече с едно-единствено оръжие - репресиите, които използва ожесточено. При това положение и последните му съюзници започват да се оттеглят.

След като се бе установило в Дамаск, сега военното крило на палестинското движение Хамас се мести извън Сирия. Защитничката на клана Асад, Русия, която има стратегически интереси в страната и познава добре сирийската армия, вероятно ще търси сунитски генерал да замени Башар. Тя може би ще предложи убежище на сегашния президент в някой дача в московските предградия - почти толкова романтична, но не така изискана като двореца в Дамаск.

В клуба на приятелите докрай на Сирия остава Ислямска република Иран. Рухването на сирийския режим ще нанесе удар на Техеран, за който Дамаск беше опорна точка в арабския свят. За Иран на аятоласите Сирия представлява и пряк достъп до другия му арабски съюзник - шиитската екстремистка партия Хизбула, която господства на ливанската политическа сцена.

Ливан е в напрежение - невъзможно е да си представим, че сирийската трагедия няма да се пренесе и в южната съседка. Гражданска война в Сирия - между сунитското мнозинство и малцинството на алауитите, към което принадлежи и семейство Асад - би предизвикало метастази и в Ливан. Заразата може да обхване и Израел: за да извърши диверсия, Хизбула може да изстреля срещу Хайфа или Тел Авив ракети със среден обсег, с каквито Иран изобилно е снабдил ливанската шиитска милиция.

Ако Техеран изгуби Дамаск, ще спечели Багдад, отбелязват песимистите. Ирония на историята е, че великият стратег Джордж Буш със сигурност не си е представял, хвърляйки войските си в щурм към някогашна Месопотамия през март 2003 г., че Ирак след американците може да замени Сирия на клана Асад в ролята й на голям арабски съюзник на Ислямска република Иран.

Властта в Багдад е в ръцете на шиитското мнозинство, въплътено от премиера Нури ал Малики, който изобщо не чака изтеглянето на последния американски войник в края на 2011 г., за да заеме възможно най-сектантска политическа позиция. Той все повече се сближава с Техеран - столица на войнственото шиитство. Малики пренебрегва и тормози сунитското арабско малцинство в страната. Ирак не е защитен от подновяване на религиозната война, която ще го разкъса ден след края на американската интервенция.

През 2012 г. в Иран ще има парламентарни избори. Един срещу друг ще се изправят поне два лагера - на върховния водач аятолах Али Хаменей и на настоящия президент Махмуд Ахмадинеджад. Залогът в битката - маргинализиране на противника чрез възприемане на все по-радикална “революционна” линия. Самохвалствата на едните и другите при бомбастичните им изборни обещания не биха могли да прикрият реалността: Ислямската република е преминала в отбрана.

Това се отнася както за положението във вътрешен план, където режимът вихри репресивната си оргия, отблъсквайки и малкото останала му подкрепа сред средната класа, така и ...

Публикувана на 01/08/12 22:20 http://e-vestnik.bg/13585/ide-burya-v-blizkiya-iztok/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване