03/15/12 07:55
(http://www.klassa.bg/)

Eнциклопедия на дарителството в България в Арт Хол Виваком

Тритомното издание „Дарителските фондове и фондации в България 1878 - 1951" е съвместен проект на Българския дарителски форум (БДФ) и Американската фондация за България (АФБ). Това е първото издание в България, което събира в близо 1000 страници историята на дарителството в страната ни до 1951 г., когато с Държавен указ всички фондации и благотворителни дружества са задължени да ликвидират дейността си и да предадат имуществото и парите си на държавата. Този акт  прекъсва брутално традицията на дарителството в България за целия  период на социализма.

 

Енциклопедията разказва над 1200 истории на личности, имали щедростта и волята да променят света около себе си - общественици, политици, учители, интелектуалци, военни – хора с различни професии и с различни финансови възможности, които си приличат в едно – в увереността, че с техните дарения ще бъде изградена една модерна страна.

 

Красимира Величкова – директор на БДФ, подчерта, че историите и жестовете на тези хора са ни нужни днес, не просто като памет за миналото, а като пример за бъдещето и могат да ни вдъхновяват за подобни избори и в нашето време.

Представянето на Енциклопедията събра представители на бизнеса, неправителствените организации, авторите на статиите, общественици и журналисти. Носителят на специалната награда на Българския дарителски форум за цялостен принос към благотворителността д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет постави на дневен ред пред присъстващите съвременната трактовка на тезата за дарителството: 

„Смятаме, че темата прави възможно говоренето около същността на филантропията, като гражданската функция и отговорност на бизнес лидерите и успелите хора, които искат да върнат част от своя успех в живота на общността.  Искам да заменя понятието филантропия -  с житейска стратегия, ориентирана около ангажитрани с полезни за обществото каузи и пожелавам тя да се превърне във фундаментална  ценност на успелите хора в България.“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване