03/26/12 20:21
(http://www.klassa.bg/)

Стартират преговори за намаляване на цените за зимно поддържане

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) започва преговори с частните фирми за пътно поддържане за понижаване на техните цени, съобщи вчера строителният министър Лиляна Павлова пред БНТ. По думите й до края на седмицата ще стане ясно кои от договорите ще бъдат ревизирани. Причината е, че в началото на месеца от данни АПИ стана ясно, че за едни и същи услуги, но в различни градове фирмите получават в пъти различни суми за една и съща дейност. Цените на някои от тях, като почистването на пътните знаци, подрязването на клонове и озеленяването, ще бъдат намалени, защото те не зависят от цените на горивата и битума.
Павлова заяви, че вече има нови оферти от някои фирми за поддръжка на пътищата и първа сред тях е била държавната "Автомагистрали". От пътната агенция съобщиха, че ако сумите не се намалят, договорите с тези фирми ще бъдат прекратени. Очаква се, че поне 3 млн. от парите за зимно почистване ще бъдат спестени. Икономиите са от приключилия по-рано сезон, заради което няма да се плаща за готовност и мобилизация на компаниите. Тези средства, както и парите от санкциите ще бъдат дадени за ремонт и аварийно изкърпване на пътища.
До момента над 700 хил. лева са наложените глоби на фирмите, които не се справиха със снегопочистването по време на усложнената зимна обстановка в страната.
От около 20 хил. км републиканска пътна мрежа почти 19 хил. км са втори и трети клас пътища. С половин милиард се предвижда рехабилитиране на над 800 км републикански пътища. Павлова коментира, че когато има забавяне и неизпълнение на фирмите, се прекратяват договорите, както и при установено лошо качество, след като обектът вече е влязъл в експлоатация.
Въпрос на преговори е възможността Катар да инвестира в строителството на магистрала „Черно море“, съобщи Павлова. По време на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов ,емирството заяви интерес за участие при възвръщаемост от 14%. Строителният министър обясни, че може да се говори за достижими стойности от 8-10 процента, което също не е ниска стойност.
Очаква се до 10-12 дни да започнат строителството и ремонтът на пострадалите къщи от наводнението в с. Бисер. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще работи по възстановяването на моста при с. Иваново, както и по активизиралите се свлачища и срутища. От ВиК-Хасково ще включат безплатно новите сгради към водопреносната и канализационната система.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване