05/09/12 19:08
(http://www.klassa.bg/)

Хиляди участваха в протести в Москва на Деня на победата

В Москва продължават стихийните митинги на опозицията, известни като “народни разходки”, предаде Интерфакс. Новият сборен пункт за протестиращите е Александровска градина. “Разходките” започнаха в отговор на разпръскването на съгласувания митинг на Блатния площад на 6 май. Стихийните акции бяха придружени от над 1000 ареста, но повечето задържани бяха освободени бързо след “профилактичен разговор”. Рано сутринта вчера обаче все още бяха задържани близо 100 души, а блогерът Алексей Навалний беше арестуван 4 пъти за едно денонощие и очакваше процеса си в полицията. През нощта срещу сряда беше арестуван и лидерът на “Левият фронт” Сергей Удалцов, предаде ИТАР-ТАСС. След неговото задържане се е наложило да бъде отведен в болница заради язвата му. Въпреки това той обяви суха гладна стачка в знак на протест срещу обвиненията, които смята за незаконни. Стачката ще продължи поне до делото, което се очаква днес. Удалцов и Навалний са заплашени от 15 дни затвор “за неизпълнение на разпорежданията на полицията”. Полицията отрече информацията за ареста на депутата Дмитрий Гудков, като обясни, че той “сам е последвал” машината с арестуваната тв водеща Ксения Собчак, която по-късно беше освободена. Самият Гудков заяви, че е бил вкаран в машината със Собчак и е бил отведен в районното, като обеща да подаде жалба за нарушаване на имунитета му.
По-рано вчера 4500 души се събраха на митинга, организиран от руската комунистическа партия (КПРФ) в Москва, предаде РИА “Новости”. Според организаторите в демонстрациите след “Марша на победата” са участвали най-малко 10 хиляди души. Към тях се присъединиха и представители на движението “За честни избори” с бели ленти. След края на акцията те се насочиха към Александровска градина, за да положат венци на паметника на Незнайния войн.
Държавният департамент на САЩ изрази тревога от разпръскването на демонстрантите в Москва. Особено притеснение предизвикват снимките на използване на сила, подчерта говорител. От своя страна хакери, обявили се за руско крило на Anonymous, обявиха в Twitter, че организират атака срещу сайта на Кремъл в подкрепа на протестите. Лента съобщава, че сайтовете на Кремъл и на президента наистина не са се отваряли към 12 часа българско време, но към редакционното приключване на броя кремъл.ру беше достъпен от България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване