06/25/12 13:16
(http://www.klassa.bg/)

Италия се класира на 1/2-финал на Евро 2012, след като елиминира Англия след изпълнение на дузпи

Националният отбор на Италия е последният 1/2-финалист на Европейското първенство по футбол, което се провежда в Полша и Украйна. Възпитаниците на Чезаре Прандели се класираха сред четирите най-добри тима на Стария континент, след като отстраниха селекцията на Англия след изпълнение на дузпи. Италианците показаха много по-добра игра през всичките 120 минути и значително по-здрави нерви и психика при наказателните удари и заслужено се поздравиха с успеха, който пък им отреди битка с Германия за място на финала на шампионата.
Двата отбора направиха изключително интересен двубой, в който положения за гол не липсваха, но въпреки това попадения не паднаха. Вратарите на Италия и Англия – Джанлуиджи Буфон и Джо Харт, на няколко пъти се намесваха по великолепен начин, за да запазят нулевото реми до началото на дузпите.
Селекционерът на Англия Рой Ходжсън заложи на абсолютно същите 11 футболисти, с които започна при победата над Украйна в груповата фаза, докато Чезаре Прандели направи две промени в сравнение с последния си двубой срещу Ирландия. За Англия Джо Харт записа поредна среща на вратата за „трите лъва“, като разчиташе на Глен Джонсън, Джон Тери, Джолиън Лескът и Ашли Коул пред себе си. Капитанът Стивън Джерард и Скот Паркър отново застанаха в центъра на полузащитата, а Джеймс Милнър и Ашли Йънг действаха по крилата. В атака Уейн Рууни и Дани Уелбек тормозеха отбраната на „Скуадра адзура“. В тима на Италия Леонардо Бонучи замени контузения Джорджо Киелини, който все пак беше на скамейката. Футболистът на „Ювентус“ си партнираше с Андреа Бардзали, докато Федерико Балзарети и Игнацио Абате бяха крайни защитници. На вратата пък остана несменяемият титуляр и капитан Джанлуиджи Буфон. Рикардо Монтоливо записа своя първи двубой като титуляр на Евро 2012, след като намери място в полузащитата заедно с Даниеле де Роси, Андреа Пирло и Клаудио Маркизио. Интересното е, че от четиримата единствено Клаудио Маркизио има опит като флангови футболист. В атака треньорът на италианците гласува доверие на Антонио Касано и Марио Балотели.
Първата опасна ситуация в срещата дойде още в 3-тата минута, когато Клаудио Маркизио получи отдясно по атаката на своя тим и центрира към дъгата на наказателното поле. Даниеле де Роси стреля директно от воле, а кълбото срещна десния стълб зад плонжиралия Джо Харт и отскочи встрани от вратата. Англичаните на свой ред отвърнаха чрез опасна атака отдясно, при която Джеймс Милнър центрира по тревата в наказателното поле. Включилият се в предни позиции Глен Джонсън овладя кълбото на 6-7 метра пред вратата, но не стреля по най-добрия начин и Джанлуиджи Буфон със страхотна реакция улови топката. Английският натиск продължи през първия четвърт час на мача, но постепенно италианците установиха траен контрол върху топката. „Трите лъва“ предпочитаха да играят прибрани близо до наказателното си поле, като разстоянието между защитната и полузащитната линия рядко надхвърляше 10 метра.
След почивката ситуацията на игралното поле не се промени. Италианците търсеха победно попадение, докато момчетата на Рой Ходжсън предимно се отбраняваха и търсеха гола на контраатака. С пропуски пред вратата на Джо Харт през второто полувреме се отличиха Марио Балотели, Антонио Касано и Рикардо Монтоливо. За Англия Ашли Йънг и Уейн Рууни също пропуснаха добри възможности за гол.
В продълженията италианците понамалиха остротата в атаките си, докато при англичаните си пролича, че разполагаха с по-кратко време за почивка преди двубоя, и те видимо отпаднаха физически. Въпреки това те не се предадоха и стоически стигнаха до изпълнението на решителните дузпи за определяне на победителя. Така двата тима се насочиха към изпълнения от бялата точка, при които жребият отреди първи да изпълняват италианците. Марио Балотели застана очи в очи със съотборника си в „Манчестър Сити“ Джо Харт, но не показа и капка сантименти с удара си в долния десен ъгъл – 0:1. Пръв с отговорността да стреля от 11-те метра в лагера на Англия се нагърби капитанът Стивън Джерард, който повтори посоката на Марио Балотели за 1:1. Втората дузпа за Италия беше поверена на Рикардо Монтоливо, който обаче стреля покрай дясната греда на Джо Харт, който отново отгатна посоката. Уейн Рууни с лекота прати Джанлуиджи Буфон в грешната посока за 2:1, а пък Андреа Пирло демонстрира невероятно хладнокръвие и елегантно преодоля Джо Харт в стил „Паненка“ за 2:2. Направилият немного добър двубой в нападение Ашли Йънг си нагласи топката за третата дузпа, но силният му удар разтресе напречната греда. Равенството обаче не се запази дълго, тъй като Антонио Ночерино бързо направи резултата 2:3 след нисък удар в десния ъгъл. Ашли Коул се поддаде на напрежението при четвъртата дузпа за неговия тим и стреля твърде слабо в левия ъгъл, а Джанлуиджи Буфон улови и остави всичко в ръцете на Алесандро Диаманти. Включилият се по отличен начин от пейката полузащитник стреля мощно в десния долен ъгъл, докато Джо Харт този път се хвърли вляво заедно с надеждите на Англия за място в 1/2-финалите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване