07/22/12 13:07
(http://www.klassa.bg/)

ЕИБ отпуска 1,4 млрд. евро за гръцките фирми

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предостави на Гърция до 2015 г. над 1,4 млрд. евро, за да вдигне на крака икономиката на изпадналата в криза страна, съобщи АФП, цитирана от Investor.bg.
Парите трябва да се предоставят в гаранционен фонд за малки и средни предприятия, уточни гръцкото правителство след посещението на главния изпълнителен директор на банката Вернер Хойер. Освен това банката ще помогне на Атина да завърши серия от магистрални проекти, които са били прекратени от участващите компании в контекста на кризата с гръцкия дълг.
Според министрите на финансите и на развитието Янис Стурнарас и Костис Хадзидакис участието на банката в икономиката на страната се очаква да нарасне възможно най-скоро.
Очаква се споразумението между банката и гръцките власти да бъде подписано в следващите дни, заяви Стурнарас. Гаранционният фонд за малки и средни предприятия ще съдържа до януари първоначално 600 млн. евро, в края на 2013 г. сумата трябва да нарасне до 1 млрд. евро, а през 2015 г. - до 1,44 млрд. евро.
Частният сектор на Гърция е с пресъхнали финанси заради петата поредна година на рецесия, а банките на практика почти спряха кредитирането заради финансовата криза. Според Стурнарас през тази година ЕИБ е предоставила като кредити едва 10 млн. евро на гръцки компании, след като през май сериозната политическа криза доведе до двойни парламентарни избори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване