07/22/12 15:42
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Мирослава Тодорова: Аз съм пример за това, че има дефицит на добро управление в системата

Скандално уволнената съдия Мирослава Тодорова, даде интервю на живо като част от проекта Angry Young People. Върховенството на закона се видя, че е един от основните проблеми в страната, коментира Тодорова. Тя каза, че ако и на последна инстанция във ВАС не бъде отхвърлено решението за уволнението й, ще търси правата си в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Статистиката е чудовищно голяма. Освен, че съм получила 309 дела, което означава, че всичките съм ги прочела, а 270 от тях съм решила миналата година. Само за два месеца съм получила над 400 тома с дела, коментира Тодорова. Тя обясни, че в същото време Съюза на съдиите в България постоянно е реагирал и по важни теми, като са писани становища. Това са случаите на незаконно посегателство върху независимостта на съда, започната е и работа по изготвяне на система за оценка на натовареността на съдиите.

Не е вярно, че съм рецидивист, както е казал господин Цони Цонев – не го слушах, защото тогава бях на работа, но и не бях поканена на това заседание на ВСС. „Дисциплинарно съм уволнена за дела – едното, което съм приключила през 2009 година с мотиви“, каза тя и поясни, че това дело е извадено от архивите на съда от недоволен гражданин. Тодорова каза, че сигналът за това дело е подаден от председателя на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов и не изключи възможността той да е човекът, изровил делото в съдействието на прекия й административен ръководител. Тя обясни, че в случая не може да се говори за рецидив за това, че веднъж наказана, тя е продължавала да не си пише мотивите към делата.

В периода, когато е била преподавател в Националния институт в правосъдието за две години, като в този период е решила делата, които са й били разпределени. Аз съм пример за това, че има дефицит на добро управление в системата.

Според нея в годините на прехода е доказано, че политическите партии нямат интерес от независим съд. Нападки срещу съда е имало винаги, сега обаче са особено агресивни, коментира още тя.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване