07/22/12 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Пропастта на Барозу

в. “Журналул национал”**

През последните дни голямата грижа на господин Барозу се оказа Румъния. Влезли в състояние на тревога, след като получиха виковете за помощ на демократ-либералите от трупата на Бъсеску, шефовете на Европейска народна партия (ЕНП) предприеха една безпрецедентна политическа операция срещу Социал-либералния съюз (СЛС).

Държейки контрола на важни институции в ЕС, според демократичния механизъм за разпределение на постовете, ЕНП не приема под никаква форма конституционното право да бъде приложено и в Румъния за същото разпределение в ръководството на институциите в Букурещ.

Безпрецедентният натиск над премиера Виктор Понта, над временния президент Крин Антонеску има единствено за цел запазването на власт на Траян Бъсеску и на режима, който той покровителстваше през последните осем години. Разбира се, тези политически действия в подкрепа на Бъсеску са опаковани във формулировки, които говорят за “върховенство на закона”, “независимост на правосъдието”, “защита на демокрацията”, “принципите на ЕС”, и така нататък.

Писмата, публичните позиции, декларациите по адрес на правителството и парламента на Румъния се поемат и разпространяват от съучастниците на Бъсеску с тежестта на присъди, на решения на ЕС, които не подлежат на оспорване, които “са решили”, че демокрацията в Букурещ е погребана, че съдебната система е подчинена политически, а диктатура е завладяла тази европейска държава.

Безотговорните формулировки на командването на лъжите, ръководено от Моника Маковей (бивш министър на правосъдието, сочена от Брюксел като архитект на съдебната реформа в Румъния - бел. прев.) - държавен преврат, миньорски поход, нарушаване на конституцията, арест на съдии, разпускане на Конституционния съд, бяха използвани от лица на високи постове в Брюксел, които боравят с принципите на ЕС с една-единствена цел - да повлияят на вота на референдума на 29 юли.

Дори докладът по Механизма за сътрудничество и проверка - един годишен анализ, беше използван за същата политическа цел: насочване на волята на народния вот към налагане на желанието на ЕНП - спасяване на Бъсеску от политически крах и избягване на политическия фалит на неговата партия в дългосрочен план в Румъния.

ЕНП не е забравила случилото се с Национално-селската християнска и демократическа партия през 2000 г., когато тогавашната правителствена формация излезе от парламента и повече не се върна в него. Сега Демократично-либералната партия (ДЛП), вкарана в ЕНП от Траян Бъсеску чрез идеологически “държавен преврат” чрез бягство за една нощ от Социалистическия интернационал, рискува да има същата съдба на изборите през есента.

Тоест оставането на Бъсеску в Котрочени (президентството - бел. прев.) би дало една сигурност за ЕНП в Румъния, на която да разчита и за организирането на конгреса на ЕНП, програмиран за тази есен в Букурещ. Затова ЕНП се показва така загрижена, затова нейните лидери правят безпрецедентни в историята на ЕС изявления, за да санкционират едни демократични промени в съгласие с предвижданията на конституцията и съгласно волята на голямо мнозинство от населението.

Според Барозу Румъния се намира на ръба на пропастта и малко й трябва да направи крачка към бездната, към диктатура и извън Европа. И това, защото отстраняването на Бъсеску се очертава на хоризонта чрез едно гласуване, организирано при нормални условия, подобни на тези при други консултации в Европа и с прецеденти в Румъния!

Барозу не установи, че подобни “пропасти” може да погълнат други държави с големи политически отклонения или с взривоопасни ситуации. Гърция, където неонацисти влязоха в парламента, не е на ръба на пропастта; Испания, където уличните протести срещу мерките за икономии се “овладяват” с гумени куршуми и бюджетът е в бедствено положение, не заслужават внимание.

Нито Португалия, неговата родина, където населението събира подписи за отстраняване на президента, не е на “ръба”. Също така Естония, където действащ министър хвали сънародниците си, влезли в SS, че са осигурили достойнството на държавата през 40-те години, и там ...

Публикувана на 07/22/12 21:20 http://e-vestnik.bg/15190/propastta-na-barozu/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване