07/22/12 11:00
(http://www.klassa.bg/)

Скандал в Байройт: Гонят руски певец от премиера на Вагнер заради татуирана свастика

Руският баритон Евгений Никитин, смятан за явление в съвременния оперен театър, няма да пее на премиерата на „Летящият холандец” от Вагнер, с която на 25 юли, сряда, се открива поредното издание на фестивала Байройт, съобщиха германските вестници. Певецът сам се е отказал от авторитетното участие, след като било оповестено, че има върху гърдите си татуиран пречупен кръст. Изявлението на Никитин е мъгляво и неясно, той заявява, че не иска да пее в постановка в рамките на фестивал, който е пропагандирал нацизма. Но причините за отказа са повече от ясни: броени дни преди старта на феста германските медии разкриха, че Никитин носи на гърдите си татуирана свастика.
Германците страдат от факта, че името на великия композитор Рихард Вагнер се свързва с Хитлер и нацизма. Свастиката върху гърдите на водещия баритон би провокирала само неприятности в родината им, пък и не само там. Затова далеч по-благоразумно е Никитин да не пее в Байройт. Премиерата естествено няма да се отложи, но до неделя сутрин, 22 юли, името на солиста, който ще играе Холандеца в култовото заглавие, все още не беше ясно.
Руският баритон Евгений Никитин трябваше да бъде откритието на тазгодишния фест в Байройт. На премиерата в сряда, 25 юли, ще присъства самата Ангела Меркел, в компанията на личности от германското правителство, световни музиканти, видни общественици. Висши представители на всички германски партии по традиция присъстват лично на фестивала в Байройт, защото това културно събитие е символ и на единението на германската нация. .
Преди броени дни вестник 'Bild' публикува снимки на баритона Евгений Никитин, които разкриват любопитни моменти от биографията му. Никитин се е подвизавал като хеви метъл певец, татуиран от главата до петите. Същото разказа и популярен водещ в предаването 'Aspekte' на обществената телевизия ZDF. Бръсната глава и пречупен кръст, татуиран на гърдите – това е младият Евгений Никитин. Върху пречупения кръст е рисувана друга татуировка, която обаче не може да прикрие свастиката. „Грешка на младостта. Съжалявам”, коментира баритонът пред медиите.
Евгений Никитин е многообещаваща звезда в световния оперен театър. Дирекцията на фестивала в Байройт го покани за „Летящият холандец” заради яркото му сценично присъствие в няколко Вагнерови заглавия, поставени в Русия. За жалост, по стечение на обстоятелствата, само седмица преди премиерата на „Летящият холандец” баритонът Никитин извади от фризера една болезнена за германците тема: обвързаността на фестивала в Байройт с нацизма, провокирана от наследниците на Вагнер.
Антисемитизмът съпровожда името на Вагнер през годините. Знае се, че композиторът не е прикривал антипатията си към евреите, въпреки че едни от най-големите музиканти, които интерпретират неговата музика, са евреи.
Вагнер основава фестивала в Байройт през далечната 1896-та. През десетилетията наследниците на композитора положиха много усилия фестивалът да се развива и утвърждава. Но призракът на нацизма неведнъж хвърля сянка върху него, която поколенията се опитват да изчистят.
На 22 юли, тоест три дни пред откриването на поредното издание на феста, в Байройт се открива изложба под надслов: „Замлъкнали гласове. Прогонването на евреите от операта в периода 1933 - 1945'. Експозицията е посветена на дискриминираните еврейски музиканти по времето на нацизма – композитори, диригенти, певци. Чрез нея фестивалът в Байройт се опитва да реабилитира имена, които правят чест на всяко авторитетно музикално събитие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване