07/22/12 14:10
(http://www.klassa.bg/)

След атентата в Бургас се търси петорката „бели европейци“, може да ударят олимпиадата

След атентата в българския град Бургас МИ-5 и Скотланд ярд ще засилят охраната на израелските спортисти, пише в неделният си брой в. “Таймс“. Според източници на вестника в Европа е пристигнала специална група от сътрудници на израелското външно разузнаване, която трябва да предотврати възможни планове на иранските спецслужби за нападение над израелци по време на олимпиадата. Целта на агентите е да открият групата „бели европейци“ (двама германци, един швед и двама британци), приели исляма, за които се предполага, че са вербувани от иранците. Другата задача на хората от Мосад е да намерят притежателя на паспорта на име Дейвид Джеферсън, вероятния съучастник на терориста от Бургас, който се укрива след атентата.  Има голяма вероятност той  да притежава бомба, подобна на тази, която бе взривена на летище „Сарафово“.
„Таймс“ не разкрива източниците си. Но израелските и руските медии смятат информацията за сериозна и й отделят първите си страници.
Миналата седмица британският в. „Гардиън“ и израелският в. „Едиот Ахронот“ съобщиха, че олимпийският комитет, съвместно с британските власти, има план за действие за извънредни ситуации по време на игрите. Една от тях е,  ако Израел реши да атакува Иран в този период. Според изданията лидерите на всички държави са запознати с този план. Ако започнат бойни действия, иранските и израелските спортисти ще бъдат разделени и държавните глави ще бъдат евакуирани.
Олимпийският комитет отхвърли  молбата на Израел в церемонията за откриване на игрите да се включи минута мълчание в памет на израелските спортисти, които загинаха при терористичния атентат по време на олимпиадата в Мюнхен преди 40 г. Такава церемония ще има на 6 август в Лондон.
17 000 военни и 7000 сътрудници на частни охранителни фирми ще отговарят за сигурността на олимпиадата според британски източници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване