07/23/12 14:40
(http://www.klassa.bg/)

Експериментират плаващи вятърни турбини в открито море

Инсталирането на вятърни турбини в морето, които да задоволяват нуждите на пренаселените европейски крайбрежия, без да се застрашава риболовът, ще стане реалност, съобщава Ройтерс. Тестове в басейн, едни от първите в света, са били извършени в началото на  месеца в Централното училище в Нант (l'Ecole centrale de Nantes), където изследователите са представили модел на миниатюрна турбина, изложена на вълни и вятър. Вълни от 20 см симулират други, петдесет пъти по-високи, които могат да се срещат веднъж или два пъти годишно на мястото, където се очаква да бъде експериментирана първата френска плаваща вятърна турбина през 2013 г.
При 30-40 метра дълбочина разходите за инсталиране на класическата морска вятърна турбина я правят икономически неизгодна“, казва пред Ройтерс Пиер Феран, директор на Лабораторията за хидродинамични енергии и атмосферна среда (LHEAA) от Централното училище в Нант. Крайбрежия на Средиземно море и Атлантическия океан, където морското дъно е по-дълбоко от Ламанша и Северно море, могат да се използват особено добре за този нов вид вятърни турбини.
"Плаващите вятърни турбини, които могат да бъдат инсталирани в открито море, задоволяват също изискванията за защита на жителите на крайбрежната зона и рибарите", добавя Пиер Феран, който е и ръководител на лабораторията, специализирана в моделирането на морски конструкции (кораби, платформи и др.).
Прототип, който е в експлоатация от миналата зима, с размери 54 метра височина и тегло 1200 тона, работи в Агусадоура, Северна Португалия и вече е свързан към местната електрическа мрежа. С капацитет от 2 мегавата, той може да захранва с електрическа енергия за шест месеца 1300 жилища според доклад, изготвен през юни от американския консорциум, който го е инсталирал.
Друга плаваща вятърна турбина, представена от производителите си като "първата в света", работи от 2009 г. в норвежкото крайбрежие.
Тези изследвания, свързани с плаващите вятърни турбини, се провеждат в момент, когато Франция се стреми да догони в областта на възобновяемата енергия другите европейски страни. ЕС е поел ангажимент да намали своите емисии на парникови газове с 20% през 2020 г., но Франция е още далеч от тази цифра в сравнение например с Германия, отбелязва в. “Фигаро“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване