07/24/12 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Peugeot търси държавна помощ, за да не затвори фабрика

Френският автомобилен алианс PSA Peugeot Citroen очевидно ще подаде официална молба за държавно подпомагане, за да предотврати затварянето на втори завод във Франция, предаде Ройтерс, цитирана от Investor.bg.
„Те ни казаха, че ще питат правителството за мащабна помощ“, казва пред агенцията запознат със случващото се източник от кабинета.
Става дума за значителна помощ за мощностите в „Севелнорд“, която, заедно с намаляване на заплатите на служителите, би трябвало да гарантира продължаването на производството там. Финансовото подпомагане, което може да се изразява и в данъчни облекчения, трябва да бъде предоставено от кабинета в Париж и регионалните правителства, твърди друг източник. 
За разлика от своя конкурент Renault през последните години Peugeot задържа голяма част от производството си във Франция и се концентрира силно върху европейския пазар. Заради кризата в Европа в момента концернът изпитва финансови затруднения.
Заводът „Севелнорд“ се намира в град Валансиен и има 2700 работници.
„Ние имаме реален проблем със стратегията на Peugeot, с алианса с General Motors и с поведението на (главния) акционер", заяви преди няколко дни министърът на промишлеността Арно Монтебург пред канала France Inter.
Правителството, което на 25 юли ще представи план за предоставяне на подкрепа на френската автомобилна промишленост, отклонява обявяването на нова програма за подпомагане при обновяване на автомобили. „Ние се стремим към масивна подкрепа за иновативни и екологични превозни средства, хибридни и електрически", казва министърът, като допуска въвеждането на някакъв екобонус.
В допълнение към предварително обявеното премахване на около 6000 работни места Peugeot ще съкрати още 8000 служители и ще затвори фабриката си Aulnay в близост до Париж, обяви компанията преди малко повече от седмица.
В понеделник Peugeot обяви официално, че ще засили сътрудничеството си с Toyota. Японският концерн ще купува лекотоварни автомобили от гамата на европейския алианс - Peugeot Expert и Citroen Jumpy, и ще ги продава в Европа под името си Toyota. Очаква се те да бъдат произвеждани именно в „Севелнорд“.
Същевременно Peugeot обяви, че заводът няма да бъде налаган като производствена база за бъдещото поколение средноголеми ванове, ако не се подобри производителността. Без това производство обаче „Севелнорд“ няма да бъде достатъчно натоварен, за да има икономическа обосновка за съществуването му.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване