07/24/12 14:10
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Борисов намеси Шенген във версиите за атентата

Начинът, по който е извършен атентатът в Бургас, няма спиране.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма.

Терорист от Шенген

Тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница за Шенгенското пространство, може след това да се окаже, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България – коментира язвително Борисов и подхвърли версията, че атентаторът от Бургас може да е пристигнал у нас от страна – членка на Шенгенското пространство.

Шест дни след атентата в Бургас обаче премиерът е твърде пестелив в детайлите за разследването: „Към момента нямаме доказателства за извършителя, от каква народност е и от каква посока идва“.

Българските и американските служби работят заедно от момента, в който се случи атентатът. Ние ще продължим да подпомагаме на страната ви в това разследване. България има пълната подкрепа на САЩ, заяви Джон Бренън.

Бренън намекна, че САЩ са изключително загрижени за действията на Хизбула и Иран, които доказано са подготвяли терористични атаки срещу цивилни граждани на други места по света.

Американските служби не винят българските си колеги за атентата. Ние виним терористите за това, каза още Бренън.

Обама: Помагаме за разследването

САЩ имат готовност да подкрепят българското правителство в процеса на разследване на зловещата атака. Българските власти отново доказаха своя професионализъм и високо експертно ниво в отговор на това трагично събитие. Бих искал да Ви насърча да продължите да полагате усилия, за да възтържествува справедливостта, пише американският президент Барак Обама в писмо до Борисов.

„България се е доказала като надежден партньор на САЩ, споделяйки информация и оперативни ресурси при борбата с тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпността, както и в пресичането на нелегалния трафик на наркотици и финансови операции. Вашата страна е и ценен член на НАТО, с важен принос към мисиите на Алианса, включително и в Афганистан”, пише още в писмото си до българския министър-председател Обама.

Иран пак отрича

Във вторник иранската държавна информационна агенция ИРНА разпространи изказване на говорителя на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст, в което се казва: „Иран отхвърля ционистките обвинения за взрива в България“.

Режимът в Тел Авив е първият представител на държавен тероризъм в световен мащаб и „обвиненията срещу Иран не са нищо ново“, твърди официален Техеран.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване