07/24/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Ивайло Московски: До 700 млн. евро от ОП „Транспорт“ ще отидат за трети метродиаметър

До 700 млн. евро от следващия програмен период на Оперативна програма „Транспорт“ ще бъдат планирани за проектиране и изграждане на третия метродиаметър, съобщи пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той ще свързва бул. „Владимир Вазов“ с кв. „Овча купел“, а самото изграждане се очаква да започне през 2014 г.
До края на месец август се очаква да бъде пуснат целият втори метродиаметър, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на демонстрацията на два нови влака. Очаква се 25% по-нисък разход на енергия с новите мотриси. Новите влакове ще се движат и по двете линии. При втория метродиаметър ще се върви в началото с 12 влака и постепенно ще се увеличават, така че да бъде ефективно и да бъдат максимално натоварени, а не  да пътуват празни, обясни кметът. Метрото има специална система за сигурност, която работи. Има видеонаблюдение навсякъде, има оперативен център в метрото, полицейска охрана. Тя ще присъства и във втория метродиаметър с всички технологии и процедури, които полицията може да осигури, включително и с присъствието на кучета в метрото. Според Фандъкова  най-важно да се разширява системата за видеонаблюдение. Където има такава система, намаляват и опитите за престъпления. Никой не е застрахован по отношение на терористичните актове, но трябва да правим всичко възможно хората да се чувстват сигурни, каза тя.
Министър Ивайло Московски и кметът Йорданка Фандъкова показаха на журналистите на какъв етап е строителството на метростанциите от втория лъч – „Сердика 2“, Лъвов мост, Централна жп гара, „Мария Луиза“, „Хан Кубрат“, „Надежда“. От една метростанция към друга журналистите се придвижваха с помощта на дрезина и открита платформа.


Вижте на какъв етап е строителството на втория лъч на метрото (ВИДЕО)


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване