07/24/12 13:55
(http://www.klassa.bg/)

Кольо Колев, секретар на Националната браншова камара на индустриалните хлебопроизводители: Българският хляб е най-евтината стока в Европа

Хлябът е стока като всички останали и тя се подчинява на пазарната логика. От какво зависи цената на едно изделие? Това са материалите, електроенергията, данъците, заплатите и, разбира се, печалбата. Какво е положението с нашия продукт - хляба? От първи юли електроенергията за производствени нужди поскъпна с 16 процента, а водата - с 5 процента. Освен това цената на горивата скочи с около 10% за последните 15 дни, а цената на зърното се увеличи с 35 процента. Хлебната индустрия не консумира зърно, а брашно, чиято цена от своя страна зависи изключително от цената на зърното и от енергоносителите. За последните петнадесет дни в различните региони на страната по данни от членове на нашата организация брашното е поскъпнало с 15-20%. Няма такова изделие, което при поскъпването на всички компоненти, от което то зависи, да запази старата си цена. Когато говорим за увеличение на цената на хляба, то се базира на реалностите на пазара. Конкретно не бих се наел да прогнозирам какво точно ще бъде увеличението на цената на хляба, тъй като всеки производител си води собствена политика. Нашата камара не може да определя някакви цени.
Всеки производител работи по някаква себестойност. След това идва цената на едро, на която той продава, съобразявайки се с пазарната ситуация. И когато тя се промени, производителят реагира. Не се наемам да се ангажирам с конкретни проценти на поскъпването, защото съм чувал, че то ще бъде от 15 до 100%. Това може да го каже всеки производител само за себе си. Едно е сигурно - ще има увеличение на цената на хляба, но всеки производител ще реши с колко и откога сам за себе си. Спекулативните цени са изключени, защото в нашия сектор конкуренцията е изключително силна и затова българският хляб е най- евтината индустриална стока в Европа. И преди няколко месеца имаше условия за неговото  поскъпване, но пазарът и убийствената конкуренция просто не го позволяват. Както всички забелязват може би, цената на хляба в София не се е променила. Това означава, че нашите производители са изключително отговорни и с всички усилия задържат сегашните цени. На малките производители им е по-трудно да оцеляват при тези динамични пазари. Но те имат предимството да са по-гъвкави, защото големите заводи са обвързани с дългосрочни договори. Намаляването на грамажа на една бройка хляб също е възможно като вариант за запазване на старите цени. Този метод е прилаган не само в България и не само за нашата стока.
До края на годината отсега не може да се прогнозира дали ще има ново поскъпване, защото трябва да има някаква ситуация, която го налага. При положение че цените на електроенергията и суровините се задържат същите, няма причина за ново вдигане на цените. За съжаление емблеми  в производството на зърно в Черноморския регион са Русия и Украйна и те определят цените в този регион. При тях ситуацията тази година е по-трудна заради природните катаклизми. Заради това износът е ограничен и това движи цените на зърното  нагоре. Всичко ще стане ясно в края на август, когато тези държави приберат реколтата и определят свободните количества за износ. На този етап е несериозно да се правят някакви прогнози.
/Пред БНР/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване