07/24/12 23:20
(http://e-vestnik.bg/)

Момчиловци - родопско село в гънките на времето

Къща за гости “Момчил юнак”. Снимка: Невена Борисова

Ако съществуват ниши, където хората на някое място могат да останат минимално засегнати от времето, то жителите на село Момчиловци, разположено в една котловина в Средните Родопи, се намират в една такава гънка на времето.
Жителите обичат да говорят за миналото, за митове и легенди от турско време, за музика и традиции около реколтата, билките и храната. За разлика от повечето днешни села в България Момчиловци не е белязано от епидемията на постепенното заличаване. Тук има местно население (около 1300 души), което не се топи като сняг в Африка. Селото е с действаща детска градина и училище, като в някои семейства има по три деца. Хората тук се грижат за природата и работят от сутрин до вечер. В резултат районът на Момчиловци може да се похвали с разработен туризъм, запазени природни забележителности и културни атракции (виж тук сайт за туризма в селото).

Мястото е подходящо за хора, които искат да си припомнят съдържанието на баналните изрази „хармония с природата” и „отдих”. Момчиловци като че ли е естествен санаториум за съзнанието и тялото, където не ти поднасят хапчета, а облаци и гледки. Пещерите, екопътеките, ски пистата, астрономическата обсерваторията „Рожен” са част от менюто.

Снимка: Невена Борисова

Пътуването до Момчиловци е припомняне на природата и историята, на една колективна българска памет, носеща в извезаната си забрадка спомени и истории. Дори само от разказите за природата и историята на тукашния край човек може да се почувства добре.

Казват, че Момчиловци е лековито място. Местните жители обясняват, че от Бяло море идва чист благотворен въздух и е регистрирана висока отрицателна въздушна йонизация.
„Въздухът от Бяло море тук се усеща най-осезателно рано напролет, когато духне “белият вятър” - той бързо стопява останалия от зимата сняг”, разказват Мария и Иван Цветкови, стопани на Къща за гости „Момчил юнак” (виж тук), разположена на едно от най-красивите места в селото. Заедно с трите си деца те работят и развиват туризма в селото.

Момчиловци никога не е било изцяло потурчвано, разказват местните. Имало е опити за потурчване, но всички са били неуспешни. Единиците помаци, живели тук по една или друга причина, постепенно са се изселили, може би и поради липсата на джамия в селото.

Основният поминък в Момчиловци е бил овчарство и рибарство. Жителите са ходели на Бяло море да изкарват прехраната си. В момента в селото има овчари-любители, които гледат от 5 до 20 овце. Няколко души отглеждат стада извън селото и произвеждат мляко и сирене.

Планината наоколо през зимата. Снимка: “Момчил юнак”

И досега жителите събират билки в планината, започвайки още от месец юни до октомври, като различните билки се събират по различно време. Типичните ястия за този край са пататник, клин, сърми, качамак. Тузи и др. ястия могат да се намерят в къщата за гости „Момчил юнак”, където се сервира и дъхав чай със смес от различни видове билки.

Тук има необичайно голям брой параклиси – 24. Местните хора вярват, че те ги пазят от злини. За параклисите се грижат семейства от селото, те са постоянно отворени за всички посетители. Тук се почитат всички Светии и се отбелязват християнски празници. В селото са разположени Три Кръста - на изток, запад и север, което буди странни асоциации с начина, по който 38-метровата статуя на Исус Христос е символ на Рио де Жанейро.
„Именните дни се празнуват, като първо се отслужва в съответния параклис, дава се курбан и се организира общоселско събиране ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване