07/24/12 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Обама отдаде почит на първата жена астронавт на САЩ

Сали Райд, първата американка, летяла в Космоса, почина в понеделник на 61-годишна възраст от рак на панкреаса. Това съобщиха от нейната фондация.
Президентът на САЩ Барак Обама, чиято кандидатура Райд подкрепи през 2008 г., отдаде почит на тази „национална героиня“, която определи като „силен пример, вдъхновил поколения млади момичета да докоснат звездите“. „Животът на Сали ни показа, че няма граници на човешките възможности“, се казва в комюнике от името на Мишел и Барак Обама, цитирано от АФП.
Райд е  родена в 1951 г. в Калифорния. Тя завършва физика и английски в престижния Станфордски университет. В студентското списание на своя институт Сали вижда малко съобщение, че НАСА търси хора. През 1978 г. космическата агенция започва за първи път да набира кандидати невоенни, включително и жени. От 8000 кандидатури избират 34, сред които е и Райд. Тя излиза за първи път в Космоса през 1983 г. на борда на совалка. Тогава е само на 32 години – най-младата американка астронавт. След две мисии и 350 часа в безтегловност Райд напуска НАСА през 1987 г. и се прехвърля на работа в Станфорд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване