07/24/12 13:08
(http://www.klassa.bg/)

Разследване на сутрешния блок на БНТ провокира дебат за спешни законодателни промени

Синя лампа, палка и униформена шапка – това са предметите, с които екип на сутрешния блок на БНТ „Денят започва” снабди автомобила си и обиколи безпрепятствено софийските улици. Забранените за притежание полицейски знаци се продават безпроблемно в магазини в цялата страна. Темата става особено наболяла след атентата в Бургас, тъй като повдига въпроси за сигурността на пътя и безконтролното притежание на полицейски символи от неоторизирани лица.
Репортерът Eкатерина Анева, заедно с операторите Атанас Атанасов, Николай Николов и Огнян Колчаков, обиколиха магазини и тържища, за да проучат как стои въпросът с разпространението на подобни предмети. Според Закона за министерство на вътрешните работи Министърът на вътрешните работи определя кои са те. Те могат да бъдат носени само от определени органи, защото са стандартизирани и са забранени по същия закон за употреба от цивилните граждани. Това важи и за сините лампи. Според Закона за движението по пътищата, ако водачите имат такива в автомобилите си, подлежат на санкция – отнемане на книжката от един до шест месеца. Експериментът на сутрешния блок обаче ще покаже на зрителите, че кола с такива отличителни знаци изобщо не се спира от органите на МВР.
Екипът на сутрешния блок си купи и полицейска стоп палка и шапка –предмети, абсолютно забранени за притежание. За тях се носи отговорност по Наказателния кодекс. Такива обаче безпроблемно могат да стоят на стъклата на частните коли на полицаите.
От направеното разследване, неправителствени организации и представители на Главна дирекция Национална служба „Полиция” са категорични, че трябва да се направят спешни законодателни промени, за да се забрани безконтролната търговия с отличителните полицейски предмети.
Експериментът на БНТ няма за цел да се възползва от придобитите предмети, както и да нарушава демонстративно Законът за МВР, Законът за движението по пътищата и Наказателния кодекс. Целта е да покаже колко е лесно да си набавиш полицейски екип и снаражение, което да бъде използвано за престъпления!

Гледайте разследването на репортера Екатерина Анева тази сряда 25-ти юли в сутрешния блок на БНТ „Денят започва” !
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване