07/25/12 16:27
(http://www.klassa.bg/)

БСП очаква фалити в земеделския сектор

Правителството трябва да вземе мерки за компенсиране на потребителите и на земеделските производители заради изключително високите цени на зърното. Това поискаха представители на БСП в сряда в парламента. 
Според Светла Бъчварова, която отговаря за селскостопанската политика в социалистическата партия, в началото на юли цената на зърното е 450 лева на тон, което е безпрецедентно от 2000 г. насам. Дори и през кризисната 2007 г., когато имаше невиждана суша, стойността бе по-ниска, заяви още Бъчварова.
Тя изрази мнение, че цената в момента не е спекулативна и ще има дълготраен ефект. Светла Бъчварова припомни, че потребителите у нас харчат 37% от доходите си за стоки от първа необходимост, от които за храна отиват повече от половината.
Специалистката по селско стопанство смята, че високите цени могат да предизвикат вълна от негативни ефекти върху земеделските производители. Тя предвиди множество фалити в сектора, тъй като от зърното зависи целият бранш.
Ефектът се подсилвал и от шоковото поскъпване на ел. енергията от 1 юли с 13%. Увеличавал се и износът на зърно, като Бъчварова призна, че от това държавата ще има полза. Това обаче не важи за потребителите, които запазват ниските си доходи, а ще плащат все повече за храна.
Според депутата Корнелия Нинова правителството трябва да индексира доходите на населението според нивото на инфлация. Става въпрос за пенсиите, минималната заплата и свързаните с тях възнаграждения, доуточни тя. 
Земеделците пък още очаквали ресорният министър Мирослав Найденов да си изпълни обещанието за компенсаторно дотиране заради пораженията върху продукцията им тази година вследствие от градушките и другите неблагоприятни атмосферни условия. Нинова се заяде с министъра и заради „паметно“ негово изявление - че малкото количество на зърното щяло да се компенсира с по-високо качество.
Според Петър Курумбашев правителството не изпълнява и друго старо обещание и подписан ангажимент от 2010 г. до сега – да изплаща акцизите на горивата на земеделските производители. Това ще струва 85 млн. лв. на бюджета, заяви Корнелия Нинова.
Друг червен депутат – Пенко Атанасов, обвини земеделското министерство, че не проявявало никаква инициатива за намаляване на отрицателните ефекти в сектора земеделие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване