07/25/12 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Дизелът поевтинява със 7 стотинки, а бензинът с 4, обяви Делян Добрев

Дизелът ще поевтинее със 7 стотинки, а бензинът с 4 стотинки от днес, защото "Лукойл Нефтохим", намалява цената на едро. Това съобщи в сряда министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в интервю за Нова телевизия.
Тойобясни, че всекидневно получава справка за цените на горивата в България и на съседни пазари като обичайно у нас те са най-евтини заради по-малките разходи на труд, акцизи и ДДС. От няколко дни обаче страната е на пето място, а по-евтини горива има в Румъния, Латвия, Литва, Люксембург.
"Ние трябва да сме на първо или на второ място. В последните няколко дни се оказа, че сме на пето място, което означава, че нещо се е случило и нашият пазар върви в разрез с цената в другите държави", коментира министърът.
Такова наблюдение се прави, защото външните фактори - цената на петрола и курсът на долара, влияят еднакво както на цената в България, така и в останалите държави. "В продължение на дълъг период от време, една година, сме били примерно на първо място или на второ място по най-евтин бензин в ЕС, относително ние трябва да останем на същото положение, без значение каква е абсолютната стойност на бензина, дали е три лева или два лева. Ние следим къде се намираме. Ако сме след тези първи една-две държави в целия ЕС, това означава, че няма никакви външни фактори и никаква некоректност в цената без значение каква е тя", обясни Добрев.
Неколкодневния дисбаланс в цените на горивата е бил обяснен пред министъра от шефа на "Лукойл България" Валентин Златев с това, че в различните държави едни производители реагират по-бързо на промяната в цената, а други - по-бавно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване