07/25/12 16:18
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР драстично орязва изкупните цени на тока от слънчеви панели

ДКЕВР оряза драстично изкупните цени на тока от слънчеви панели. Инвеститорите във фотоволтаични проекти ще начисляват около 7% печалба от т. нар. норма на възвръщаемост вместо досегашните 20%, съобщи bTV. Новите по-ниски цени най-вероятно ще влязат в сила от август, когато се очаква енергийният регулатор да гласува своето решение.
Според председателя на държавната комисия Ангел Семерджиев с новите цени ще се ограничава бъдещото поскъпване на тока заради огромния инвестиционен интерес у нас да се строят нови фотоволтаични паркове. Семерджиев заяви, че точно заради такива проекти токът за бита поскъпна с 13% от 1 юли.
Според инвеститорите обаче новите изкупни цени обезсмислят вложенията във ВЕИ, тъй като печалбата им от 7% е почти колкото е доходността от банковите депозити.
Българската фотоволтаична асоциация и Българската соларна асоциация ще обжалват решението на енергийния регулатор за намаляване на изкупните цени от фотоволтаичните панели във Върховния административен съд, обявиха техни представители.
Според Никола Газдов, председател на БФА, държавата обрича на фалит всички инвеститори, които последните седмици и месеци са вложили милиони в такива проекти, но все още не са присъединени към енергийната мрежа. Според него изкупната цена на тока от слънчевите панели е изкуствено и нереално завишена от държавната комисия, като нарочно е ползвала числа от интернет страница на малка германска компания, производител на слънчеви панели, чиито цени са били нереално ниски. "Ако бяха ползвали данни от световните производители на слънчеви панели или от независимите консултантски и финансови компании, цените нямаше да бъдат толкова драстично орязани", подчерта Газдов.
Досега към енергийната мрежа на България са присъединени 600 мвт фотоволтаични мощности. НЕК и ЕРП-тата изкупуват тока от първите такива паркове на много по-високи цени, защото преди години и цената на фотоволтаичните панели беше с пъти по-висока.
Енергийният регулатор отчете, че в момента панелите са поевтинели с пъти и затова е време изкупните цени на тока от слънчевите панели да бъдат намалени драстично.
Според фотоволтаичната асоциация действията на ДКЕВР са закъснели и с това решение регулаторът на практика налага мораториум върху строежа на нови фотоволтаични паркове поне до изборите следващото лято.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване