07/25/12 16:43
(http://e-vestnik.bg/)

Как България може да се опази от атентати - обяснява Исаак Йефет

Исаак Йефет. Снимка: от тв екрана

Един израелски експерт по сигурността - Исаак Йефет - обясни подробно в интервю за “Дарик Радио” какви са грешките на българските служби при атентата в Бургас и как страната може да повиши сигурността си и да предотвратява в бъдеще подобни атентати, насочени не само срещу израелски граждани. Оказва се, че България има много пропуски и по границата, и по летища и др. И с малко организация може да сведе риска до минимум.

Исаак Йефет е дългогодишен шеф на сигурността в авиокомпания “Ел Ал”, националният авиопревозвач на Израел, общопризнат в целия свят за най-опитния в сферата на сигурността. Йефет е назначен на този пост, благодарение на огромния си опит като висш служител на израелските тайни служби. Самият той поставя основите и стандартите за сигурност в израелските посолства по света, след което въвежда същите стандарти и практики в “Ел Ал”.

В 64-годишната история на авиокомпанията, която е и една от най-големите мишени за терористи в световен план, е имало само едно успешно отвличане на самолет, при което са спасени всички пътници, и нито един успешен бомбен атентат. Сред предотвратените са и два опита на Карлос Чакала. За борбата с тероризма, за ключовото значение на психологията в тази борба, както и за допуснатите грешки от страна на българските власти около терористичния атентат в Бургас, ето какво разказа Исаак Йефет пред “Дарик”:

В “Ел Ал” нямаше дори да позволим да се стигне до подобен атентат. Ние не чакаме нещо да се случи, та чак след това да разследваме и да се чудим къде сме сгрешили. Всъщност аз много се зарадвах на изказванията на премиерите на България и на Израел, че отношенията между тях са толкова добри. Това означава, че вие спокойно можете да се обърнете към “Ел Ал” за помощ и за съвети.

Защо мерките за сигурност в Бургас са пълен провал

Сега ще ви кажа защо според мен мерките за сигурност в Бургас се провалиха. Факт е, че хиляди хора идват в България на почивка от Израел и целият свят знае, че тези хора са мишена и цел за терористи. Всички знаем колко много пъти израелските служби са получавали информации за готвени атентати, които са предотвратявали. Също така много добре знаем, че и най-доброто разузнаване не може да хване всеки един готвен атентат.

И точно заради това най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат едни добре обучени агенти, които да правят само едно единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници.

Гледах кадрите с терориста и как се разхождаше из терминала. В неговото държание нямаше нищо нормално. Да, има пътници, които се притесняват по летищата, но конкретния начин на държание точно на този човек е фрапиращ за един опитен агент на сигурността. Той непрекъснато се разхождаше напред-назад при това с две тежки чанти на гърба и на корема, които за миг не остави на земята. Освен това беше съвсем сам.

Пътниците просто не вървят толкова много - те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята. Освен това уж е на пристигащи, но не дава впечатление, че чака някого, а и с никого не разговаря. Просто не се държеше нормално.

Защо никой не е проверява съмнителния пътник-терорист

Атентаторът в България е имал фалшив документ, това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това. Днес има скенери, които веднага могат да проверят дали даден документ е фалшив, или не. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване