07/26/12 14:08
(http://www.klassa.bg/)

Банките се подготвят за скок на инфлацията

Банките през юни са вдигнали лихвите по заемите за домакинствата и са намалили цената на кредитите за бизнеса и най-вече на тези за големите компании, показват последните данни на БНБ, информира „Дарик финанс“.
В същото време лихвените нива по депозитите на домакинствата падат, а по тези на бизнеса се качват. Тези промени могат да се тълкуват като подготовка за покачване на инфлацията в страната. При такъв сценарий рискът при кредитите за домакинствата ще се повиши, особено при задълженията без обезпечение, тъй като разходите за издръжка ще се увеличат.
Евентуално ускоряване на инфлацията на потребителските цени ще има по-слаб ефект върху бизнеса. Това се отнася най-вече за големите експортни компании.
Средният лихвен процент по срочните депозити на бизнеса в лева през юни 2012 г. се покачва с 35 базисни пункта, а по тези в евро със 7 базисни пункта спрямо май, достигайки съответно 3,32% и 3,72%.
При срочните депозити на домакинствата лихвите продължават да падат. През юни те се понижават с 9 базисни пункта за влоговете в лева и с 21 базисни пункта за тези в евро до респективно 4,92% и 4,37%.
Повечето видове кредити за бизнеса също поевтиняват. През юни лихвите по кредитите до 1 млн. евро, деноминирани в левове, намаляват с 48 базисни пункта до средно 8,28%. В същото време кредитите в евро поскъпват спрямо май с 34 базисни пункта до 8,35%.
Лихвите по заемите на стойност над 1 млн. евро, деноминирани в български левове, се понижават с 351 базисни пункта (3,51%) до средно 5,34%. При съответните кредити в евро лихвите падат със 124 базисни пункта до средно 6,91%.
При домакинствата ситуацията е коренно различна. Средната лихва за потребителските кредити в лева се качва на месечна база с 25 базисни пункта до 11,46% през юни. При еквивалентните заеми в евро лихвата нараства с 3 базисни пункта до 9,61%.
Така годишният процент на разходите за потребителските кредити в лева се качва с 29 базисни пункта до средно 13,02%.
Ипотеките също поскъпват през юни спрямо май. Средният лихвен процент за жилищните кредити в лева нараства с 8 базисни пункта до 7,51%, а за тези в евро - с 4 базисни пункта, до 7,58%. При което ГПР по левовите жилищни кредити се покачва с 18 базисни пункта до 8,30%, а при тези в евро намалява с 1 базисен пункт до 8,19%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване