07/26/12 17:00
(http://www.klassa.bg/)

Бизнес доверието в европейските стожери пада

Икономическата слабост в еврозоната се просмуква в по-силните страни на региона тъкмо когато назрява вероятността от тях да бъде поискана още помощ за разклатените членки.
Германският индекс на института Ifo за бизнес доверието отчете над двугодишно дъно през  юли. Промишленият сектор в страната разглежда настоящото си положение с много по-голямо притеснение, отколкото през предходния месец, а процентът на използвания  капацитет е очевидно по-малък, отбелязва институтът. Очакванията на производителите са с рязък спад, макар че при износа влошаването съвсем не е отчетливо. Лъч надежда предоставя търговията на дребно, където климатът продължи да се подобрява. „Кризата в еврозоната оказва все по-негативен ефект върху германската икономика“, посочва Ifo. Месечният индикатор на института за бизнес доверието падна на 103,3 пункта при 105,2 за юни. И двата компонента на проучването отстъпват, като оценката на производителите за настоящата ситуация се смъкна до 111,6 пункта от юнските 113,9, а очакванията им за бъдещето паднаха на 95,6 пункта от 97,2. Вторият индекс върви надолу вече четири поредни месеца и се намира на тригодишно дъно.
Бизнес доверието в Холандия също пада. При производителите показателят се е смъкнал на минус 5,2 пункта при отрицателни 4,8 пункта през юни, показва официалната национална статистика. Това е най-лошото равнище от януари 2010 г. насам. Индикаторът за бизнес нагласите се влошава през последната година с отслабването на икономическата среда. Страната се измъкна от рецесия през първото тримесечие, но предварителните оценки на много специалисти са за ново свиване на БВП през второто. Барометърът на бизнес доверието в Белгия се е покачил за първи път от пет месеца през юли по данни на централната банка. Той се съвзе леко до минус 11,3 пункта през юли от минус 13,2 месец по-рано, като подобрение на климата се наблюдава във всички изследвани сектори. „В свързаните с бизнеса услуги доверието има по-изразително подобрение – предприемачите оценяват нивото на активността по-позитивно, а и са оптимисти за развитията при търсенето“, отбелязва централната банка. „Колкото до търговците на дребно, те продължават да са все по-обнадеждени, а възходящата тенденция започна след достигането на дъно през март.“ 
В еврозоната като цяло строителството, най-сериозният компонент от частните инвестиции в дълготрайни материални активи, също се предвижда да тръгне надолу. Австрийският институт Wifo обяви наскоро резултатите от проучване сред 19 изследователски организации, които предсказват спад в обема на строителството с 2,1% тази година. Германската икономика може и да е избегнала свиване през второто тримесечие, но перспективите за следващото са далеч по-несигурни. Според анализатора от банка Barclays Томас Хариес  водещата европейска икономика се е разраснала с 0,2% през втората четвърт, но данните на Ifo, наред  с проучването за бизнес активността, недвусмислено подсказват задълбочаващ се и вече значителен риск от влошаване спрямо сегашната прогноза за поддържане на скромен растеж и през второто полугодие. Германската централна банка писа тази седмица, че БВП вероятно се е увеличил умерено през пролетта, тъй като лекият спад на тримесечна база в производството е бил повече от компенсиран от напредъка в строителството и услугите. Bundesbank обаче предупреди, че бъдещите перспективи на страната са белязани от „значителна несигурност“.
Притесненията около стожерите на еврозоната идват тъкмо когато назрява вероятността те да бъдат призовани към отпускане на допълнителни средства за затруднените периферни държави. Испания ще се нуждае от подпомагане на правителството в допълнение към вече обещаните €100 млрд. за националните банки от партньорите в паричното обединение. Гърция на свой ред се опитва да спечели време, за да изпълни дневния си ред. Някои наблюдатели говорят открито за варианта на публичните кредитори да бъдат наложени загуби по авоарите им от гръцки правителствени облигации. Това ще означава тежки загуби за данъкоплатците в еврозоната, особено в Германия, нещо, което все по-нетърпеливият германски парламент едва ли ще приеме.                                  

По „Дау Джоунс“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване