07/26/12 15:56
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ поиска оставката на Росица Янакиева

Депутати от ГЕРБ и общински съветници от управляващата партия в Перник поискаха в четвъртък оставката на кмета на миньорския град Росица Янакиева. Повод за искането според ГЕРБ са злоупотреби с отпуснатите от държавата средства за обезщетения и ремонти след силното земетресение от 22 май тази година. Според общинари от ГЕРБ кметицата боядисала кабинета си с част от отпуснатите пари, докато в същото време хората с повредени къщи живеят във фургони без никаква сигурност за бъдещето си.
„В Перник бяха похарчени приблизително 2,7 млн. лева, дадени от междуведомствената комисия. След запознаване с материалите и по изрично настояване на Общинския съвет и с протоколите станаха ясни фрапантни случаи: боядисване за 9,20 лева на квадратен метър; постилане на найлон за 3,19 лева на квадратен метър“, съобщи председателят на Общинския съвет в Перник Владислав Караилиев.
„ГЕРБ грубо притискат кметовете на БСП в ущърб на интереса на гражданите. Поредният случай на грубо политиканстване за сметка на гражданите на Перник е исканата оставка на кмета Росица Янакиева”, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.
Според него по този начин управляващите „прикриват собственото си безсилие да изпълнят ангажиментите си към възстановяването на пострадалия от земетресението район“.
 „ГЕРБ организират атаки срещу кмета Росица Янакиева, вместо да я оставят да работи. Правителството не е осигурило необходимите средства за ремонт и възстановяване на домовете на хората. Не е осигурило пари и за възстановяване на обществените сгради - здравни заведения, училища и детски градини”, каза още Сергей Станишев
Самата Росица Янакиева се появи в четвъртък в парламента и категорично заяви, че няма намерение да подава оставка. Тя призова управляващите „да спрат правят политика на гърба на перничани“.    
Напрежението в Перник нараства, защото месеци след разрушителното земетресение, над 600 перничани продължават да живеят във фургони и палатки, каза Янакиева. 
„Вместо да помагат на хората, управляващите от ГЕРБ си измиват ръцете и спекулират със сумата от 2,7 млн. лева, която е предоставена за общинския сграден фонд, в който са включени повече от 130 сгради - като училища, болници и детски градини”, обясни пернишкият кмет.
Росица Янакиева обяви още, че е подготвила писмо, с което ще сезира Брюксел за помощите, които отпуска държавата за пострадалите от земетресението. Според нея имало двоен стандарт в отпуснатите средства за пострадалото от наводнение село Бисер и за пострадалите от земетресението пернишки села.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване