07/26/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Борисов носи политическа отговорност за атентата

На практика България капитулира пред тероризма

Горящият автобус на летище Сарафово край Бургас. Снимка: Impact Press Group

Януари 2012г: „Ние осъзнаваме, че автобусите са слаба точка по отношение на сигурността. Това е защото има много добри условия за сигурност в самите летища, но извън тях вече не е така. Затова ги помолихме. Доколкото разбирам, местните служби сътрудничат с нас. Ние обаче не сме отправили нашето предупреждение към тях, защото имаме каквато и да било специфична информация; нито имаме източници, които да са ни посочили, че нещо ще се случи при вас. “

Думите са на Дани Шенар, началник на сигурността в израелското транспортно министерство и отговарящ за безопасността на сънародниците си при туристическите им пътувания зад граница.

Това не е конкретният „сигнал“, на чиято липса се позовава премиерът и отговорните лица в България, когато говореха за невъзможността да се предотврати атентатът в Бургас. Това е професионален съвет от човека, чиито служебни задължения включват опазването на живота и здравето на израелските туристи зад граница. Той е бил ДЛЪЖЕН да го направи и да застане с авторитета си зад него.

Как реагират у нас на този съвет?

Предполагам, че властите са разсъждавали по този начин:
„Ако започне да става нещо, израелците ще ни предупредят. Няма начин такава подготовка да мине незабелязана, следователно ние можем да засилим мерките за сигурност, чак след получаване на съответния конкретен сигнал“, като са направени следните презумпции:
– Отговорността по откриване на подготовка на такъв акт можем тотално да я прехвърлим на Израел, дори ако се случи на наша територия. Рискът те да не я забележат е минимален; Само че, на българска територия действат българските служби за сигурност, тяхно задължение априори e предотвратяването на такива неща.

Тоест, отговорността е политическа:
- С допускането, че рискът от атентат, незабелязан от израелските служби е пренебрежим. Тогава, отговорност носи този, който пренебрегва риска.

Или отговорността е професионална:
– Тоест, допуснато е, че риск от атентат има и българските служби са работили усилено заедно/паралелно с израелските и нищо не са открили.

Отговор на въпроса, каква все пак отговорност трябва да се носи, ни дават следващите думи на премиера:

“Някой някъде написал и вие от вчера всички институции ги питате кога ще има едва ли не терористичен акт. Това е пагубно за туризма. Ако вие го четете това, ще дойдете ли в България?”, попита тогава Борисов.
“Защо искате да коментираме някакъв сайт, в който всеки може да си плати информации?”, попита той. И продължи: “Мислите ли, че съседите им е хубаво, че печелим повече пари? В пъти е повече. Туристите са клиенти. Те имат една лятна почивка, ще отидат в България, Турция, Гърция. Битката за туристи между съседите е огромна. Особено в зимните курорти конкуренцията е голяма. Вие от вчера ни карате да коментираме някакъв сайт. Бъдете уважителни към себе си”, заяви през януари премиерът.

“Паралелно излязоха информации, че няма такова нещо и от израелските служби, и от нашите. Международните терористични организации наблюдават реакции, слушат и планират удари. България има прекрасна външна политика към арабския свят, аз бях председател на палестинската общност! Вие два дни говорите по това! Какви мерки да вземат органите! Те ако чакат да напишат в някой сайт и тогава да реагират, всички са за уволнение тогава. Съжалявам, че трябва да говоря като на бавно развиващи, с риск да ви обидя, това ми е отговорът. Това вреди на туризма”, завърши Борисов.

“Питайте в Англия някой ще ви обърне ли внимание? Ще ви допусне ли да питате въобще. Вие вредите. Имаме огромен ръст на израелски туристи. Някой иска да пропъди туристите, като ги плаши. Вие съдействате с всичка сила да не печелят българите”, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване