07/26/12 17:35
(http://www.klassa.bg/)

КСНС поиска нова концепция за борба с тероризма

Министерският съвет (МС) да актуализира концептуалния модел за противодействие на тероризма. Това предложи Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента след редовно заседание в четвъртък.
Основна тема на КСНС по предварителен план трябваше да е докладът на Европейската комисия по отношение на правосъдието и вътрешния ред у нас. Атентатът в Бургас от 18 юли обаче наложи като извънредна точка и проблемите в борбата с тероризма.
Третият пункт от заседанието беше приемането на правила за работа на КСНС. Оказа се, че 18 години съветът е работил без такива правила въпреки изричното изискване на закона.
От изявлението на президента Росен Плевнелиев стана ясно, че участниците в заседанието са взели решение МС да анализира и актуализира Националния план за противодействие на тероризма с посочване на необходимите ресурси за доизграждане на способностите. Този план трябва да бъде представен впоследствие и пред Народното събрание. 
Взето е решение още правителството да подобри работата на Националния ситуационен център към МС за управление при кризи. Кабинетът ще трябва и да разработи подробни правила на Съвета по сигурност към Министерския съвет и осигуряващите го органи за работа в условия на криза.
„След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната.“ Това каза Росен Плевнелиев при встъпителната си реч пред участниците в КСНС, сред които бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Цецка Цачева, председателите на парламентарните групи, министри, главният прокурор, шефове на съдилища, директори на служби по сигурността и др. 
По думите на президента атаката в Бургас била „добре планирана, в ресурсно отношение добре осигурена“ и „би било наистина трудно тя да се предвиди“. 
Според Плевнелиев „не бива да се заблуждаваме, че можем да открием елементарно решение и да сведем проблема само до конкретна институция, организация или лица“. Държавният глава настоява още и за „системен подход и системни решения“.
По отношение на евродоклада президентът заяви, че е постигнат консенсус около това, че „препоръките на Европейската комисия са реално изпълними и държавата ще си свърши работата по тях“. Росен Плевнелиев обаче призна, че политическите сили са имали противоположни позиции по оценката на документа.
Според президента докладът на ЕК казва, че „законодателната рамка вече е добра“ и че трябвало „по-малко да говорим за реформи, а да постигаме резултати“.
Важни индикатори за устойчивостта на реформата в съдебната система щели да бъдат предстоящите избори за Висш съдебен съвет и главен прокурор. „Това е област, в която нямаме право на провал, защото правилният избор е абсолютната предпоставка за успеха на реформата“, категоричен е държавният глава.
Плевнелиев изрази авангардно мнение, че при избора на главен прокурор също трябвало да има конкуренция и „да се излезе от установилата се традиция да се издига само една кандидатура за главен прокурор“.
„Всички политически сили, всички власти трябва да работим така, че да не допуснем да бъдат поставени под съмнение основни елементи на демокрацията – разделението на властите, върховенството на правото, независимост и ефективност на съдебната система“, каза още държавният глава.
Преди да се правят нови концепции, актуализации, допълване на стратегии и закони по отношение борбата с тероризма трябва да се отговори просто и ясно – това, което е било прието досега, изпълнено ли е, и ако не - кой е виновен. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на КСНС. По неговите думи министърът на вътрешните работи трябва да поеме политическата отговорност за случилото се на летище Бургас.
Зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан акцентира върху темата правосъдие. Хората на Доган са поискали изработване на стандарти за заетост на прокурорите и магистратите, за да може да се прави обективна оценка на работата им.
Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров се оплака, че мониторинговият доклад станал предмет на „безкраен спор между БСП и ГЕРБ кой е по-виновен“. Сините поискали да се постигне консенсус за конкурентен и прозрачен избор на нов главен прокурор и на нов ВСС, както и за промяна на конституцията в полза на повече контрол и повече правила.
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че очаквал по-сериозен анализ на терористичния акт. „Очаквах търсене на отговорност, самокритичност и оставки“, каза още той.
Сидеров се оплака от президента, че не изпълнил желанието му да вкара като обсъждане „възможността за съставяне на кабинет на национално спасение“. Това според председателя на „Атака“ се налагало, тъй като „в този кризисен момент, в момент на война, в България са нужни максимално обединени усилия на всички политици“. С усилията на една партия не може да бъдат решени проблемите на България, обясни Волен Сидеров, който напусна заседанието на КСНС преди неговия край.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване