07/26/12 16:35
(http://www.klassa.bg/)

Очакват 15% ръст на инвестициите в България през тази година

През тази година очакваме увеличение на преките чуждестранни инвестиции с 10-15% спрямо 2011 г., заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. Статистиката сочи, че до края на април 2011 г. привлечените чуждестранни инвестиции са били около 60 млн. евро, а за същия период на тази година вече възлизат на около 400 млн. евро  Миналата година инвестициите в страната бяха на стойност 1,3 млрд. евро (1,8 млрд. долара), което  прави 0,15% от всички инвестиции по света, възлизащи общо  на 1,5 трилиона долара, обяви още Стефанов при представянето на изводите и препоръките на Световния доклад за инвестициите за 2012 г. Докладът е на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД) и е на годишна база. Документът показва случващото се с инвестициите по света през 2011 година. Така България се нарежда на 50-о–60-о място по  размер на привлечени инвестиции според доклада. Последните няколко години  инвестициите в секторите извън финансите винаги са били около 1–1,5 млрд. евро и като цяло обемът се запазва стабилен.
Основно чуждестранните вложения са в преработващата промишленост. Инвестициите в телекомуникациите, енергетиката и преработвателната промишленост за България са 70-80%  от всички инвестиции, докато за света - около 40–50%. Близо 90% от всички преки чуждестранни инвестиции у нас са от страни от ЕС. В Топ 10 на инвеститорите в България са Холандия и Кипър, но повече статистически, отколкото реално. Според Борислав Стефанов няколко фирми през тази година са внесли големи суми под формата на преки чуждестранни инвестиции у нас, без да е сигурно обаче колко от  тях са с инвестиционна цел. Той съобщи, че през последните няколко месеца агенцията  работи с няколко фирми – основно германски, които се занимават с производството на части за автомобилната промишленост. Проектите на компаниите са за по 200–300 работни места, а  планираните инвестиции – за няколко десетки милиона евро, каза Стефанов. За тези инвеститори страната ни се конкурира със Сърбия и Румъния.
Очаква се  промените в Закона за насърчаване на инвестициите да бъдат внесени в НС след ваканцията. В правилника към закона се очаква да бъдат разписани облекченията за инвеститорите, които предвиждат държавата да възстановява разходите им за пенсионни осигуровки за три години. До края на май няма данни  за инвестиции от Катар. Пикова за инвестиции в световен мащаб е била 2007 г., когато размерът на преките чуждестранни инвестиции в света е бил около 2 трилиона долара. В доклада е посочено, че за тази година се очаква инвестициите да достигнат 1,6 трилиона долара, а предкризисните нива ще бъдат достигнати през 2014 година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване