07/26/12 12:44
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

„Тероризмът е заплаха“ – толкова след 5 часа заседание при президента

След близо петчасово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, членовете на съвета излязоха с декларация, в която се заявява, че тероризмът е заплаха за националнатa сигурност и е необходима преоценка на „динамиката на средата за сигурност“. 

Декларацията беше изчетена от президента пред журналисти в присъствието на премиера и лидерите на парламентарни групи в парламента и идва близо три години след приемането на Стратегията за национална сигурност и на Националния план за противодействие на тероризма, в които е направен анализ на средата за сигурност.

В декларацията от пет точки се казва още, че след направения анализ, трябва да бъде направено „надграждане“ на модела на национална сигурност и да се „актуализира възможността за ефективно противодействие“ на заплахите. Особено място се дава на службите за сигурност, които трябва предпазват българските и чуждите граждани от терористични посегателства. От декларацията, изчетена пред журналисти от президента, че трябва да се положат усилия за по-ефективна работа на ситуационния център при съвета по сигурността при премиера. 

Премиерът: По темата „тероризъм“ няма да говоря

Въпреки, че като извънредна точка в заседанието на КСНС беше вкарана темата за тероризма, президентът и премиерът отказаха да дадат подробности по развитието на разледването по атентата в Бургас. Помолен за коментар по темата за тероризма, премиерът Борисов отвърна: „Не, по тази тема – тероризъм, не“ и насочи журналистите да задават въпроси на президента, а не на него. Росен Плевнелиев от своя страна каза, че подробности по разследването не могат да бъдат дадени, тъй като става въпрос за следствена тайна. Той увери, че се прави всичко възможно от разследващите, за което те са подпомагани от своите чуждестранни колеги.

Коментарите

БСП и ГЕРБ влязоха в един безкраен спор кой е виновен за мониторинговия доклад, което се вижда, че няма да доведе до никъде. От Синята коалиция поискахме конкурентен и прозрачен избор на нов главен прокурор, на нов ВСС, промени в Конституцията в полза на повече контрол и повече правила, каза след заседанието на съвета лидерът на СДС Мартин Димитров. Той обясни, че по темата за сигурност е постигната „балансирана и разумна позиция“, „която показва усилията на всички служби оттук нататък това да не се повтори никога повече, но и всички мерки да бъдат взети, така че да се гарантира сигурността на българските граждани“. По думите му конкретните набелязани мерки днес са актуализация на всички планове, съвместни действия на службите, много по-добра координация и т.н.

„Очаквах по-сериозен анализ на терористичния акт, очаквах търсене на отговорност, самокритичност и оставки. Вместо това се предлага едно становище, което е доста беззъбо, неказващо истинските проблеми. Това каза пред журналисти лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров, още преди края на заседанието на съвета. „Аз предложих, и със специално писмо, предварително бях внесъл при президента – да включи моята идея за обсъждане на възможност за съставяне на кабинет за национално спасение. Той не пожела да го направи. Не виждам смисъл да присъствам”, добави Сидеров. 

Според него КСНС е излязъл със становище, което е бюрократично написано и в него няма задълбочен анализ. Сидеров отбеляза, че е очаквал да чуе дали някой от властта ще поеме отговорност за терористичния акт. 

Лидерът на партия „Атака“ обясни, че не е останал на обсъждането на темата за евродоклада, което беше последна точка в заседанието, защото това не било повод „цялата държава да застава на някаква поза на очакване като домашно куче“. „Не мисля, че доклад на Европейската комисия трябва да бъде повод ние да излизаме от дневния си ред на това, което трябва да вършим в България. Констатациите, които тук се правят, по нищо не се различават от това, което досега се чу. Не виждам с какво един Консултативен съвет може да придвижва нещата напред в тази посока”, каза още той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване