07/26/12 13:23
(http://www.klassa.bg/)

Трябва ли да тичамe, за да сме по-малко мокри в дъжда?

За да бъдем по-малко мокри, когато вали дъжд, е по-добре да тичаме или да ходим? Ако вече сте си задавали този въпрос, направеното проучване от професор Франко Бочи, публикувано в European Journal of Physics, ще ви заинтересува изключително силно, съобщава Би Би Си.
Бочи не е първият, който се захваща с този проблем, който може да се обобщи така: ако вие тичате до вашата дестинация, ще останете по-малко време на дъжда, но ще се сблъскате с повече капки по пътя си.
Има много научни статии в американските математически списания на тази тема. В статията, озаглавена "Струва ли си да се тича в дъжда?", публикувана през 1987 г. пак в European Journal of Physics, друг италиански учен, Алесандро де Анджелис, стига до заключението, че промяната на стратегията не води до голяма разлика: "Както го подсказва здравият разум, е добре да се движим бързо, когато вали. Тичайки по-бързо, ние се мокрим по-малко. Но ползите, които можете да получите, ако тичате, в сравнение с бързото ходене не оправдават допълнителните усилия."
Би Би Си през 2005 г. представи подробно изчисленията на астрофизика Ник Алън по този въпрос, а през 2011 г. един експерт по текстил и един физик, използвайки проучването на Де Анджелис, изказват предположението, че може да се намери оптималната скорост, която зависи от посоката на вятъра.
Според Бочи съществуващите проучвания по този въпрос дават много елементарни отговори, тъй като те не вземат предвид формата на човешкото тяло, а използват правоъгълен паралелепипед за техните изчисления.
Изводите на Бочи : "Общо казано, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да тичате възможно най-бързо. Ако сте слаби, по-вероятно е да постигнете  оптимална скорост. Ако ли не – все пак тичайте бързо."
По отношение посоката на вятъра вие трябва да тичате по принцип възможно най-бързо, освен ако вятърът ви духа в гърба, в който случай оптималната скорост ще бъде точно скоростта на вятъра.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване