07/27/12 16:06
(http://www.klassa.bg/)

В сезона на компотите цената на захарта скочи с 1,5% до 2,09 лв./кг

В сезона на компотите цената на бялата кристална захар на едро и на дребно в по-малките търговски обекти отбелязва леко покачване в периода 18 - 25 юли 2012 г., докато тази в големите търговски вериги се понижава спрямо предходната седмица. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Средно за страната, цената на едро на захарта нараства с 1,5% до 2,09 лв./кг. На борсите в страната захарта се търгува в ценовия интервал от 1,92 лв./кг до 2,38 лв./кг, като най-ниски стойности са регистрирани в Плевен, а най-високи – в Разград. В преобладаващата част от областите се наблюдава повишение на цените на едро спрямо предходната седмица, в границите от 0,5% (Враца) до 6,7% (Шумен). Само в две области - Добрич и Пловдив, борсовите цени се понижават, съответно с 0,5% и 1,9%.
Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги варират от 1,90 лв./кг (Разград, Русе и Силистра) до 2,28 (Пазарджик). В по-голяма част от областните центрове цените на дребно на захарта в големите супермаркети бележат седмично понижение в диапазона от 0,9% до 12,7%, като най-чувствително е намалението в Разград, Русе и Силистра (с по 0,27лв./кг), където са регистрирани и най-ниски ценови стойности за периода. Само в две области е отчетено поскъпване на продукта – във Видин (с 2,4%) и в София (с 1,2%). В резултат, средната цена на дребно на захарта за страната в хипермаркетите се понижава с 3,7% спрямо предходната седмица, до 2,09 лв./кг.
По области, предлагането на захар в другите търговски обекти се задържа в ценовия диапазон от 2,10 лв./кг (Кърджали) до 2,45 лв./кг (Плевен и Шумен). Седмични изменения на цените се наблюдават само в пет от областите – леко покачване на стойностите от 0,7% (София) до 2,3% (Кюстендил). В резултат, средната цена на дребно на захарта за страната нараства с 0,4% спрямо предходната седмица.
Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се отчита в Плевен - 0,23 лв./кг в големите магазини и 0,53 лв./кг в другите търговски обекти. Най-голяма разлика в тази посока е отчетена в Разград – 0,53 лв./кг. В областите Кърджали и Перник цената на захарта в малките магазини е на малко по-ниски нива от тази в големите супермаркети (съответно с 0,02 и 0,04 лв./кг).
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване