07/27/12 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Въпреки масовите убийства Америка се примирява с меките закони за оръжията

Франс прес

Конфискувани оръжия. Снимка: мелтгънс

Въпреки 12-те жертви на кръвопролитието на премиерата на “Батман”, то едва ли ще доведе до затягане на нормативната уредба за огнестрелните оръжия в САЩ - политическата класа и отляво, и отдясно не смее да се опълчи срещу влиятелното оръжейно лоби.

Предвождано от Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие, оръжейното лоби, разполагащо със значителни финансови средства, повтаря безспир, че никакво посегателство върху основните свободи на американците не би попречило на един луд убиец да се развихри.

Предполагаемият виновник за петъчната касапница в колорадския киносалон Джеймс Холмс не е бил криминално проявен, съответно е успял легално да купи четири огнестрелни оръжия, сред които и полуавтоматична пушка. С покупки чрез интернет си е подсигурил и над 6000 патрона.

Помолен за коментар, кандидатът на републиканците в президентските избори през ноември Мит Ромни увери в понеделник пред телевизия Си Ен Би Си, че и по-строги закони не биха възпрепятствали масовото убийство. “Твърдо вярвам във втората поправка” към конституцията на САЩ, която гарантира правото да се носи оръжие, заяви той.

Мнението му споделя и губернаторът на Колорадо Джон Хикънлупър, демократ: ако Джеймс Холмс “се беше сдобил с експлозиви или друго нещо, например отровен газ, би намерил начин да извърши (същата) страхотия”, казва той.

Според настояващите за по-сурова нормативна уредба твърде меките закони в редица щати превръщат САЩ в страна с по-благоприятни условия за масови кръвопролития от останалия свят.

Това не е вярно, отвръща обаче Джон Маккейн, бивш кандидат в надпреварата за Белия дом, и напомня клането в Норвегия точно преди година, когато загинаха 77 души. “Убиецът живееше в страна с много строг режим в тази сфера, но все пак успя да се снабди с необходимото за това масово изтребление”, добавя той.

В година на избори не се очаква политическата класа да стъпи на толкова хлъзгав терен като проблема с носенето на оръжие. “Да погледнем реално на нещата: такива трагедии ще има и занапред, освен ако променим твърде меките закони у нас”, предупреждава Франк Лотънбърг, сенатор демократ от Ню Джърси. Той смята да внесе законопроект, ограничаващ вместимостта на пълнителите.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е сред малцината видни политически мъже, критикуващи недостига на контрол върху оръжията. Той обаче не настоява за нови закони - само за “някои уточнения”.

Като изтъква, че 40 на сто от оръжията се купуват от битаци, без изобщо да се проучва миналото на купувача, градоначалникът приканва отделните щати да изпращат, както са длъжни, в централния регистър всички данни за болните от психични заболявания и замесените в криминални деяния.

“Наистина е много любезно да поднесеш съболезнования (след масово убийство), но някой все пак трябва да направи нещо”, заяви с укор Блумбърг, явно по адрес на двамата кандидати в надпреварата за Белия дом.

От своя страна Барак Обама не засегна директно темата за нормативната уредба в тази сфера. “В близките дни, седмици и месеци всички ще помислим какво можем да сторим срещу безумното насилие, тъй мъчително за страната”, увери американският президент.

Обама претегля внимателно изказванията си по въпроса - той е наясно, че в редица щати с ключово значение в президентските избори като Охайо, Вирджиния и Пенсилвания повечето гласоподаватели имат положителна нагласа към огнестрелните оръжия и много държат на правото за носене на оръжие.

В интервю за телевизия Ей Би Си Чарлз Рамзи, полицейски комисар във Филаделфия, сподели, че не очаква “абсолютно никаква промяна” в законодателството. “Ще има много приказки, много дискусии, но в крайна сметка всичко ще отшуми, както винаги за жалост”, заключи той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване