07/28/12 13:34
(http://www.klassa.bg/)

Standard and Poor's: Великобритания ще запази първокласния си кредитен рейтинг

Великобритания ще запази първокласния си „ААА“ кредитен рейтинг, обяви рейтинговата агенция Standard & Poor's, цитирана от BBC. Агенцията очаква британската икономика да се съвземе през втората половина на годината, въпреки че страната изпадна в рецесия по-рано през годината. Оценката отразява стабилната перспектива пред стараната. Все пак S&P подчертава, че очаква правителството в Лондон да запази строгия контрол над бюджета си.
Британският финансов министър Джордж Озбърн коментира, че докладът на S&P е доказателство за глобалното доверие в британската икономика и способността й да се справи с дълговата тежест. Миналата седмица Международния валутен фонд (МВФ) предупреди, че Великобритания трябва да забави програмата си за бюджетни ограничения, ако икономическият растеж остане отрицателен. В годишния си доклад за британската икономика МВФ изтъква, че по-високите данъци и бюджетните ограничения, наложени след 2010 г., са отнели близо 2,5% от растежа. Според нас монетарната гъвкавост остава основна силна черта, предоставяща на британската лира статут на глобална валута за резерв. Стабилната перспектива отразява очакванията ни, че британското правителство ще приложи основната част от програмата за фискална консолидация и че до края на 2012 г. икономиката на страната ще се възстанови“, се посочва още в изявлението на S&P.

Междувременно испанските ДЦК отбелязаха рекорден спад в доходността за последните седем месеца. През отиващата си седмица доходността по испанските ДЦК по 10-годишните испански облигации се понижи с 52 базисни пункта до 6,74% - най-сериозният седмичен спад от началото на декември Доходността по 10-годишните испански ДЦК отбеляза рекорден за последните 7 месеца спад поради спекулации, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще направи повече за решаването на европейската дългова криза, съобщи Bloomberg. Италианските ДЦК също поскъпнаха, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обещаха да направят всичко възможно, за да гарантират стабилността на еврозоната. Подобно изявление направи и президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. Същевременно германските облигации поевтиняха, след като Moody’s Investors Service понижи перспективата пред първокласния кредитен рейтинг на страната, позовавайки се на риска Берлин да се наложи да спасява някои по-слаби правителства в еврозоната. Следващата среща на ЕЦБ е насрочена за 2 август. Много от това, което наблюдаваме се дължи на коментарите на Драги, които убедиха пазарите, че следващия четвъртък ЕЦБ ще се намеси решително“, казва Ерик Уанд, стратег на Lloyds Banking Group Plc в Лондон.
Изказването беше доста недвусмислено. Ако той не удържи на обещанието си, пазарите ще си отмъстят много сериозно“, допълва той. През седмицата доходността по 10-годишните испански облигации се понижи с 52 базисни пункта до 6,74% - най-сериозният седмичен спад от началото на декември.За същия период доходността по 10-годишните италиански облигации се понижи с 21 базисни пункта до 5,96%, след като достигна 6,71% на 25 юли – най-високата стойност от 16 януари.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване