07/29/12 13:25
(http://www.klassa.bg/)

Morgan Stanley: По-високите цени в Китай могат да предизвикат глобална инфлация

Прословутата конкурентоспособност на китайския износ отслабва и това има последствия за световната икономика като цяло, коментират анализатори на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg. По техни изчисления печалбите на китайските износители от търговия със САЩ са се свили с между 20% и 30% за периода 2004 г. - 2010 г. вследствие на по-високите производствени разходи и по-скъпия юан.
Според анализаторите тази тенденция ще се запази и за в бъдеще, което означава, че светът ще трябва да плаща повече за китайските стоки, а това определено ще има последствия.
Въпреки че търговските данни от Китай са волатилни, налице са сигнали, че експортният капацитет на страната отслабва.
През февруари търговският дефицит на страната се оказа най-значителният от 1989 г., припомня Investor.bg.
През април Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за излишъка по текущата сметка на Китай. По последни оценки този показател се е свил от 10,1% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП) през 2007 г. до 2,8% през 2011 г.
По-високите цени в Китай ще се отразят на разполагаемите доходи по света и ще предизвикат глобална инфлация. В същото време това ще помогне на някои икономики да извоюват обратно изгубения дял в глобалното производство, коментират анализаторите.
„Глобализацията започва да се обръща срещу потребителите по света“, допълват те.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване