07/29/12 13:39
(http://www.klassa.bg/)

Лек сезонен спад в цените на плодове и зеленчуци

Заради сезонното поевтиняване на повечето плодове и зеленчуци нивото на  Индекса на тържищните цени падна с 2 процента през месеца от 1,326 до 1,297 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Млечните произведения поевтиняват през юли с 1,5-3,5 на сто, докато  рибата, саламът и каймата - с около 1,5-2,0 процента. Захарта поскъпва през юли с 2 процента, а  брашното, олиото и варивата - с 0,5-1 на  сто. Цените на яйцата и свинското месо се задържат на нивата от предходния месец.
Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата - 40 процента, и при фасула - 20 на сто. При цените на свинското месо, колбасите и рибата се наблюдава спад в диапазона 4-8 на сто и ръст на стойностите на годишна база при пилешкото месо, кренвиршите и каймата в интервала 1,6-6,6 на сто, посочва БТА.
Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците, са характерни за средата на лятото. През юли паднаха  цените на оранжерийните домати и зелените чушки с около 25-35 процента, на картофите, зрелия чесън и оранжерийните краставици - с около 10 процента. При плодовете  най-голям спад на месечна база  - 22,00 процента, има  при прасковите и кайсиите. Цената на бананите пада през юли с 14 на сто. Лимоните обаче поскъпват с  21 процента. Цената на ябълките намалява на месечна база с 2 на сто.
В сравнение със същия месец на предходната година се наблюдава ръст на годишна база на цената на оранжерийните домати и на лимоните с 25 на сто. Цената на бананите и оранжерийните краставици  е с 1-2 процента по-висока от юли 2011 г. При останалите плодове и зеленчуци се наблюдава намаление на цените на годишна база, което е най- силно изразено при зрелия чесън - 35 на сто, картофите - 17 на сто, и кайсиите - 20 процента. С около 5-10 на сто е годишният спад на цените на ябълките, прасковите и зелените чушки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване