07/29/12 21:57
(http://e-vestnik.bg/)

Мавзолей за Боливар, но достоен за Чавес

Асошиейтед прес

Мавзолеят на Боливар в Каракас. Снимка: елкарибе

За мнозина венецуелци извисяващият се в центъра на Каракас бял мавзолей доста прилича на Уго Чавес, само че като архитектура: несъразмерно преувеличен, крещящ и помпозен.

Ала голямата гробница не е построена за социалистическия президент на Венецуела, който се бори със смъртта, водейки битка с рака и се кандидатира за преизбиране.

Тя ще приютява тленните останки на южноамериканския борец за независимост Симон Боливар, когото Чавес ежедневно, възторжено и многословно възхвалява като духовния баща на своята собствена революция, както той я определя.

50-метровият мавзолей ще бъде открит в близките дни, въпреки че не е напълно завършен.

Строежът се бави, забулен в потайност - мавзолеят ту е възхваляван като подходящ за герой от историческата величина на Боливар, ту е критикуван като преувеличено отражение на собственото его на Чавес и желанието му да бъде смятан за превъплъщение на героичния борец за независимост.

Внушителният интериор с под от черен гранит е готов, но площадът около сградата не е. Работници се трудят денонощно през последните седмици, поставят плочки, монтират осветление, извършват озеленяване и изливат бетонни стъпала.

Идеята за гробницата на “Освободителя” бе предложена от Чавес преди две години, когато той реши, че трябва да узнае дали бащата основател на Венецуела е бил отровен.

Повечето историци смятат, че Боливар, който обедини революционери, извоювали независимост от Испания за днешните Венецуела, Колумбия, Панама, Еквадор, Боливия и Перу, е починал от туберкулоза през 1830 г. на 47 години.

Но Чавес каза, че подозира друго, нареди гробът на Боливар да бъде отворен и събра екип от международни учени, които да проучат тленните останки. Първоначалното становище беше обявено на последната годишнина от рождението на Боливар: няма доказателства за нещо нередно.

По онова време правителствени представители вече бяха решили, че е крайно време тленните останки на Боливар да бъдат преместени от близкия Национален пантеон, където се съхраняват от 1876 г. заедно с тези на повече от 100 други герои и героини на страната, преименувана по настояване на Чавес на Боливарска република Венецуела.

Във вторник Чавес откри нов, приличащ на снимка портрет на Боливар, направен от специалисти въз основа на проучвания на тленните му останки.

“Това е неговото лице”, каза Чавес, показвайки две отделни изображения на лика на Боливар на церемония в президентския дворец по случай 229-ата годишнина от рождението на Боливар.

Колкото до мавзолея, Чавес заяви, че остават да се изпипат няколко последни детайли.

Първоначалното обещание беше той да бъде завършен през декември 2011, после - през май; отлаганията станаха повод критиците на Чавес да злорадстват, наричайки тези забавяния типични за 13-годишното му управление.

Те заклеймиха и липсата на прозрачност.

Обикновено правителствата се обръщат към известни архитекти за подобни проекти, включително и към чужди специалисти.

Не и в този случай.

“Той го възложи на приятели, макар че аз не знам на кого точно”, каза видният каракаски архитект Оскар Тенрейро, който не одобрява мавзолея.

Името на архитекта не бе обявено публично, въпреки че човекът, който отговаря за проекта, е роденият в Испания архитект Франсиско Сесто, определен от Чавес в края на 2010 г. за “държавен министър за преобразяване на Каракас и околностите му”.

Чавес създаде поста, след като опозиционен кандидат беше избран за кмет на Каракас; Сесто е бивш министър на културата и работата му включва контрол на жилищното строителство в столицата.

Във вторник Чавес прекъсна речта си, за да позволи по телевизията да се появи Сесто, застанал пред мавзолея. “Вече сме готови да открием този мавзолей”, каза Сесто.

На публично обсъждане на проекта в началото на юни той съобщи, че стойността му е 140 милиона долара и е построен, защото “винаги сме имали усещането, че Боливар има нужда от мавзолей, достоен за неговото величие”.

“Имаше много критики, че неговите тленни ...

Публикувана на 07/29/12 21:57 http://e-vestnik.bg/15243/mavzoley-za-bolivar-no-dostoen-za-chaves/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване