07/29/12 13:35
(http://www.klassa.bg/)

Не се очаква драстичен скок в цената на хляба

Транспонирането на европейските цени на зърното в България става мигновено. Зърното е борсова стока. България не е единствената държава, която изнася пшеница. Това каза пред БНР Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Америка също изнася и там цената е 480 лева на тон, във Франция също. Не смятам, че някой би си продал стоката на половината на пазарната цена. Миналата седмица беше пикът на цените на зърното. Българският пазар е чувствителен към борсовите цени и реагира моментално. През изминалата седмица средната цена беше 420-425 лева на тон зърно, обясни Христов.
Според него е нормално да реагира цената на брашното и на хляба. Ако цената закъснее, означава, че ще има големи загуби или обратно – големи печалби.
4 са най-големите компании в света, които се занимават с търговия на зърно. Много често чуваме от хора от изпълнителната власт, че зърнопроизводителите били спекуланти, няма как да е така, подчерта Христов. Той каза, че големите фирми, които в световен мащаб решават нещата, имат силови стопанства и милиони тонове зърно съхраняват. Когато една цена е прекалено ниска или прекалено висока, не е добре за някого. Когато е прекалено висока, не е добре за потребителя, когато е прекалено ниска, не е добре за производителя, добави Радослав Христов.
Той обясни защо, като разчупим хляба, като го стиснем в средата, той става на тесто. "Това е, защото не е допечен. Хлябът трябва по принцип да се пече 18 минути, но той се пече 15 минути, за да се спестяват електроенергия и други консумативи", обясни Христов. Той призова да се следи качеството на хляба на българския пазар и той да се предлага на едни нормални цени. Чак драстичен скок в цената на хляба няма да има, увери Христов.
Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов коментира, че през септември-октомври ще има реално поскъпване на хляба. Важното е да можем да следим това по цялата верига и да няма опити за спекулации или някои да се опитат на базата на обективни фактори да вдигнат цената неимоверно много, посочи Найденов.
В предаването на БНР "Неделя 150" министърът на земеделието и храните съобщи, че ведомството му е готово за Консултативния съвет за зърното във вторник със своите разчети и анализи. Преди дни премиерът Бойко Борисов възложи на министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков да направят анализ на ситуацията на пазара на зърно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване