07/29/12 13:15
(http://www.klassa.bg/)

Съдбата на Бъсеску за втори път се решава на референдум

Румънците гласуват в неделя  на референдум за отстраняването на десния президент Траян Бъсеску, което се случва за втори път от идването му на власт по искане на лявоцентристките му противници, предава АП.
Бъсеску е обвинен, че е нарушил конституцията, като се е намесил в изпълнителната власт, покровителствал е приятели и е използвал тайните служби срещу личните си врагове.
Президентът обаче определя искането на импийчмънт като политическо отмъщение и смята, че противниците му  отляво искат да сложат ръка на еврофондовете и на съдебната система. Той прикани своите привърженици да бойкотират референдума, за да го направят невалиден.
На 6 юли парламентът гласува временно отстраняване на държавния глава с 256 гласа „за“ и 144 „против“. Оттогава той е заменен от председателя на Сената Крин Антонуску.
Народният вот трябва да реши окончателно съдбата на 60- годишния Бъсеску, бивш капитан на кораб, който е държавен глава от 2004 г.  Подобна процедура имаше през 2007 г., но тогава референдумът го спаси. В последно време обаче популярността на президента  рязко спадна, особено след мерките за икономии, които изведоха хиляди протестиращи на улицата през януари. Бъсеску защитава реформите като неизбежни в условия на криза и твърди, че е направил Румъния надежден партньор на НАТО и САЩ. Той смята за своя заслуга подобряване на отношенията с Молдова, която бе част от Румъния до 1940 г.
Лявото правителство на Виктор Понта, което дойде през май, задейства процедурата за импийчмънт.  Понта влезе в конфликт с президента за това, кой да представлява страната на срещите на върха в ЕС, и независимо от решението на КС замина за Брюксел за Съвета на лидерите в края на юни. Поведението на кабинета предизвика много остра реакция и  предупреждение за спазване принципите на демокрацията от страна на ЕК и лично на Жозе Мануел Барозу.
За да бъдат признати резултатите от референдума, в неделния ден трябва да гласуват поне 50% от румънските избиратели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване