07/30/12 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Икономическото доверие в еврозоната се срина до тригодишно дъно

Икономическото доверие в еврозоната падна до тригодишно дъно през юли, което предполага, че проблемите ще продължат и през третото тримесечие на годината, пише Bloomberg, цитирана от Investor.bg.
Индексът на доверието, който се изготвя от Европейската комисия, се смъкна до 87,9 пункта през юли, след като месец по-рано бе 89,9 пункта. Това е най-ниското ниво от септември 2009 година насам.
Нивото на доверие е паднало по-ниско, отколкото се очакваше, тъй като предварителните прогнози на анализаторите бяха за понижение на индекса до 88,9 пункта.
„Изглежда, еврозоната се насочва към задълбочаване на икономическия спад през третото тримесечие“, коментира Хауърд Арчър, главен икономист в IHS Global Insight. Според него през второто тримесечие на 2012 година брутният вътрешен продукт на еврозоната се е свил с 0,3 на сто.
През тази седмица се очаква редовното заседание на Европейската централна банка, от което инвеститорите ще очакват информация относно намеренията на институцията за подкрепа на пазара. В края на миналата седмица президентът на банката Марио Драги предизвика еуфория с думите, че ЕЦБ ще направи всичко по силите си в подкрепа на еврозоната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване