07/30/12 10:58
(http://radiomilena.com/)

Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”

DSCI5193 Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”

На тържествена сесия на Общински съвет – Поморие беше връчено званието “Почетен гражданин на  Поморие” на трима изтъкнати поморийци в сферата на науката. Силно развълнувани и със сълзи на очи проф. Веселин Петков, проф. Иван Кочев и проф. Николай Янев получиха почетните плакети и грамоти за особени заслуги от председателя на ОбС д-р Милена Енева. Поздрави ги лично и кметът на общината Иван Алексиев. Тримата професори бяха удостоени с това звание през юли миналата година по Решение на Общински съвет – Поморие на основание чл.21, ал.1, т.22 от ЗМСМА, както и на чл.7 ал.3 и чл.8 от Наредбата за морално стимулиране на физически лица с особени заслуги.

P7300002 Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”

 

Проф.Веселин Петков развълнувано сподели : ”Трогнат съм от жеста. Дължа много на този град, на своите съграждани. Предполагам, че винаги ще имаме контакти и ще бъда отзивчив. За мен това  е чест и благодаря на Общински съвет- Поморие, на кмета на общината и на всички мои съграждани, че имат желание градът да се променя с голяма бързина и става все по-хубав и просперитетен.“

Проф.Веселин Михайлов Петков е роден на 29.09.1942 г.в семейство на преподаватели по математика. Баща му е преподавал в Поморийската гимназия, в която и той самият учи до 18-та си година. През 1967 завършва в  СУ с най-висок успех, става асистент в Софийския университет. Защитава дисертация в Московския университет.От 1972 до 1977 е научен сътрудник в Института по математика към БАН. От 1977  е доцент, а от 1986-доктор на  на математическите науки в СУ. През 1988 е избран за професор в Института по математика на БАН и става първият ръководител на секция”Математическа физика”. През 1989 става професор във Франция, а през 2000 г. получава най-високата титла професор  „classe exceptionnnelle”. От 2009 е почетен член на Института по математика.Научната дейност на проф. Веселин  Петков и приносът му за развитието на науката са високо оценени. Неговата изключителна научна работа е гордост  и чест за родния му град Поморие и бе адекватно оценена от неговите съграждани със званието „Почетен гражданин на Поморие”

P7300009 Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”

Проф.Иван Кочев на награждаваето си каза: ”Уважаеми г-н кмете, уважаеми общински съветници и гости, за мен е изключително висока чест  това звание „почетен гражданин на Поморие”  и ще го нося с гордост, защото Поморие не е обикновен град. Бях в една европейска столица, която навърши 800 години от основаването си, а Поморие  има 2 500 годишна история, т.е. 3 пъти повече. Интернационален град е Поморие- създаден  по тракийско време, минава през  римско време, та до наши дни когато идват хора от цял свят. Родният ни град принадлежи не само на България и на Европа , а е град, който принадлежи на цял свят…”

Проф. Иван Кочев е един от нашите най-известни българисти и лингвисти,  роден е през 1935 г. в гр. Поморие. Той е наследник на известните възрожденски фамилии Хаджови и Миладинови. Кочев е бил научен ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в ИБЕ при БАН, зам.-директор на Института; зам.-директор на Македонския научен институт, а от 1995 г. до днес е професор в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Иван Кочев е автор на над 250 научни труда, в които разработва фундаментални проблеми практически във всички области на езикознанието и които отстояват научната и националната истина за българския език в неговата цялост.  Във връзка със 75-годишния юбилей на този учен и ерудит в областта на българистиката, балканистиката и славистиката , бе удостоен със званието„Почетен гражданин на Поморие”

 

P7300018 Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”

Проф.Николай Янев благодари на предишния и на този общински съвет. Благодари  и на кмета Иван Алексиев, че финализира тази процедура . “Аз мисля, че двете международни научни коференции, които се случиха през юни месец в Поморие са добър повод за бъдещо развитие, за един бъдещ филиал на БАН тук. Надявам се и в бъдеще да продължим да работим заедно за просперитета на нашия град.”

Проф. дмн Николай Янев е един от най-изтъкнатите български математици, получили международно признание, с над 120 научни статии в най-реномираните международни математически списания.  Проф. Н. Янев е бил два мандата директор на Института по Математика и Информатика, член е на Общото събрание на БАН, председател на Комисията за математически науки към ВАК и член на Президиума на Висшата Атестационна Комисия. Той е дългогодишен Председател на Организационния комитет на международните летни конференции по Теория на вероятностите и Математическа статистика, Президент на Българското статистическо Дружество и член на Международния Статистически Институт.Професор Янев е създател на програмата по Вероятности и Статистика към Факултета по Математика на СУ. Председател на Организационния комитет на първия световен конгрес по разклоняващи се стохастични процеси. Професор дмн Николай Янев е известен на своите колеги/ у нас и в чужбина/ като запален ветроходец и отличен сърфист, почитател на Черно море и на своя любим град Поморие, чиято слава той разнася по целия свят.Негова е и заслугата от 15 до 21 юни 2012 в Поморие да се проведе международната конференция по Алгебрична и Комбинаторна теория на кодирането,  както и на 15-та Международна лятна конференция по “Вероятности и Статистика”.

 Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”

bookmark Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”svejo Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”google Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”delicious Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”stumbleupon Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”facebook Трима професори със званието „Почетен гражданин на Поморие”Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване