07/31/12 17:37
(http://www.klassa.bg/)

Ерминия Паломар Перес, шеф на Генералната дирекция за интеграция и сътрудничество в област Валенсия: Българите в Испания ни подмладяват

Г-жа Ерминия Паломар Перес е ръководител на Генералната дирекция за интеграция и сътрудничество в автономната област Валенсия, Испания. Била е общински съветник и кмет на община Бехис. Постът, който заема в момента, е свързан с живота на емигрантите, чийто брой нараства в автономната област. Във Валенсия се намира и най-многобройното и компактно българско население на испанска територия. Как се вписва то в испанското общество – на тази тема г-жа Ерминия Паломар даде интервю специално за "Класа".

Г-жо Паломар, познавате ли добре българското население, което живее в автономна област Валенсия?

Да, смятам, че познавам добре профила на българското население в автономната ни област, което е най-многобройното в Испания. В началото на 2012-а се отчете, че общият брой на българите в Испания е 176 216. Автономната област Валенсия е приютила 22,07% от тях, или 38 896 българи. Областите Кастиля и Леон и Мадрид – съответно с 31,004 и 30,640 българи, се приближават до показателите в нашата област. Това са трите испански области с най-многобройна българска емиграция. Присъствието на българи в Екстремадура, Астуриас и Ла Риоха е, бих казала, твърде редуцирано. Но да се вcрнем към темата за българите във Валенсия. Само в град Валенсия живеят 24 008 българи, следват Аликанте – с 13 565, и Кастельон с 1323 българи. Ако ги разделим по общини в рамките на област Валенсия, трябва да изтъкнем селищата Каналс, Енгера и Гандия – и трите в провинция Валенсия. В тези три селища пребивават наистина значителен брой българи – съответно по 1238, 1165 и 4048 души.

Трябва да подчертаем, че българското население в провинция Валенсия пропорционално поддържа високо ниво на жители в активна възраст, тоест хора, които работят. Става дума за броя и на мъжете, и на жените между 20 и 50 години, който видимо е по-висок като процент в сравнение със същата възрастова граница на населението въобще.

Българската общност е интегрирана сред седемте основни чужди националности, които пребивават в област Валенсия, където заема пето място:

1. Румъния (148 227 румънци живеят в област Валенсия)
2. Обединено кралство (145 565)
3. Мароко (77 017)
4. Германия (42 671)
5. България (38 896)
6. Еквадор (36 403)
7 .Колумбия (33 977)



Какъв е имиджът на българите, които са емигрирали във Валенсия?

Имиджът на българите проличава в анкетата, дело на Валенсианската обсерватория за емиграцията, озаглавена „Поведение на жителите на Валенсия спрямо емигрантите и интеграция на хората, които са емигрирали от родината си“. По-голямата част от анкетираните жители на Валенсия смятат за позитивен приноса на емигрантите в икономиката, културата и демографския растеж. Честно казано, голяма част от жителите на Валенсия – 79,5%, смятат, че приносът на чужденците е и основен фактор за подмладяване на населението. Също така 55,5% смятат, че емигрантите влияят позитивно и на икономическия растеж, а 62 процента си дават сметка, че приносът е бил позитивен и в културно отношение.

Обществото ни днес е отворено и подготвено да интегрира чужденците. Стъпило е здраво върху принципите на толерантността, междукултурния диалог, уважението и зачитането на културните различия, интеграцията. А правителството на автономна област Валенсия, познавайки тази чувствителност, развива обединяващи политики, широко признати от самите европейски институции, насочени към спазването на човешките права на хората от чужестранен произход. Всъщност това е резултатът на нашата политика, койтосе превърна в предпоставка правителството на областта да се включи в бъдещата Европейска мрежа на местните и регионалните власти за интеграция на чужденците. Радостен е фактът, че Европейската комисия оцени нашата дейност в тази насока и я отбеляза по подобаващ начин в едно комюнике за Европейската програма за интеграция на граждани от трети страни.

В какви сфери работят българите във Валенсия?

Според последния доклад на Министерството на труда и социалната осигуреност, озаглавен „Приобщаване на чужденците към социалното осигуряване“, от май 2012 г. българите достигат високи нива на заетост. В област Валенсия те са 9596, което означава 11,37% от работещите чужденци от страни на ЕС. От тези 9596 българи, които са осигурени, 8419 са на общ режим – това означава, че подобно на другите националности, работниците от български произход са зависими в трудово отношение от трети лица. В тази група предна позиция заемат 2942 българи, които се трудят в аграрния сектор. 928 в автомобилния, 6 – в морската индустрия, 243 – в сферата на домакинството. .



Има ли известни личности сред българите в сферата на културата, на науката?

Да, режисьорът Андрей Алтъпармаков, който за съжаление почина. Той е автор на много интересни документални филми, един от тях, „Емигранти“, е заснет във Валенсия. Лицата, сълзите, паузите, спомените на героите в снимки и видео – всичко това е заснето при нас.

Смятате ли, че българите са напълно интегрирани в испанското общество? Генералната дирекция за интеграция и сътрудничество имала ли е проблеми с наши сънародници?

Вече споменах за анкетата на Валенсианската обсерватория за емиграция, чиято цел бе да анализира поведението на жителите на Валенсия към чужденците. Сега ще цитирам друг сондаж на обсерваторията, който измерва степента на интегрираност. Бързам да кажа, че българската общност във Валенсия се чувства много добре, чудесно интегрирана е, тя разполага с необходимите средства, за да се интегрира. Никога генералната дирекция, която ръководя, не е имала проблеми с българи на територията на Валенсия.

Що се отнася до основните принципи, които би трябвало да се спазват в процеса на интеграция, по-голяма част от анкетираните емигранти твърдят, че испанските закони са основната рамка за тяхното поведение и че всички граждани могат да спазват своите традиции, стига да не влизат в конфликт с тези закони. 74,5% от анкетираните си дават сметка, че интеграцията всъщност е договореност с всички хора, с които живеем. Естествено, за емигрантите основната трудност в процеса на интеграцията е безработицата в комбинация с тежката икономическа криза. Като втора трудност бих посочила испанския език.

Как българите в Испания понасят кризата?

Времената са трудни за всички. Кризата засяга и испанците, и емигрантите, и българите. И все пак това е преходен момент в историята, трябва да се държим на повърхността на бурните води. От позитивна гледна точка кризата означава промяна. Означава и нови възможности. Като граждани на обществото трябва да сме готови да бъдем гъвкави, да се адаптираме към промените. И да оценяваме какви възможности ни се предоставят, за да бъдем по-активни, за да преодолеем трудностите.
Българите в Испания са трудолюбиви, любезни, гостоприемни. Със забележително чувство за хумор . Затова в обществото ни те са високоценени. С две думи – хора с добри намерения и борчески дух.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване