07/31/12 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Монти видя светлина в тунела за Италия, Обама прогнозира: еврозоната ще оцелее

Краят на кризата в Италия и Европейския съюз наближава, заяви италианският премиер Марио Монти, преди да отпътува на миниобиколка в Европа. Изказването му бе направено малко след като Европейската централна банка и лидерите на страните от еврозоната обещаха да спасят еврото. „Ние, също както останалата част от Европа, приближаваме края на тунела. Има светлина в края на тунела“, обяснил Монти в интервю за радио „Анкио“, цитиран от световните агенции. Той определи като много важни решенията, взети от европейските лидери в края на юни, за уреждане на дълговата криза. Обиколката на Монти стартира със среща в Париж с френския президент Франсоа Оланд за обсъждане на мерките за борбата с кризата в еврозоната. В сряда италианският президент трябва да отпътува за Хелзинки, а в четвъртък – за Мадрид, съобщи Франс прес.
Заради европейската дългова криза през следващите месеци щатската икономика ще срещне нестихващи „насрещни ветрове“, предупреди преди три дни американският президент Барак Обама. „През следващите няколко месеца ще продължаваме да усещаме насрещни ветрове. Предизвикателствата в Европа остават“, допълва той. Държавният глава на САЩ обаче прогнозира, че еврозоната и единната европейска валута ще оцелеят, съобщи Ройтерс. „Не мисля, че европейците ще оставят еврото да колабира. Те обаче ще трябва да предприемат някои решителни действия“, коментира Обама. И допълва: „Прекарвам изключително много време в работа с тях. (Финансовият министър) Тим Гайтнър също се опитва да работи с тях. Колкото по-бързо предприемат определени решителни стъпки, толкова по-добре ще се чувстваме всички.“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване