07/31/12 17:46
(http://www.klassa.bg/)

Обама произлиза от семейството на първия африкански роб в Америка

Специалисти от американската организация Ancestry.com, която се занимава с генеалогични изследвания, анализира родствените връзка на американския президент Барак Обама. Резултатите се оказаха крайно интересни и вероятно ще са полезни в кампанията му за втори мандат, отбелязва Нюзру.
Според изследването Обама води родословието си от първия африканец, който е станал пожизнен роб в Новия свят. Прадядото на Обама от 11-о коляно е Джон Пънч. Този бежанец от Африка прави неуспешен опит да избяга от имение във Вирджиния и затова е наказан с доживотно робство. Това е първият документиран случай за даване на такъв статут на територията на бъдещите щати, отбелязват специалистите.
Установяване на родството на Пънч и Обама е станало възможно чрез изследване на родословното дърво на майката на президента Стенли Ен Данхъм. В нейния род учените намират африкански корени и доказателства за принадлежност към семейство Бънч. Това ги отвежда до Джон Пънч - името се е променило  с времето.
Интересно е, че самият Пънч независимо от незавидния си социален статут взима бяла жена, от която има деца. Тя не е била роб и това определя по-добрата съдба на потомците им, които също били бели. Учените установяват, че внуците и правнуците на Пънч и жена му са станали успешни земевладелци в колониална Вирджиния.
Резултатите на учените са били проверени и потвърдени от независими експерти.
„Щателният анализ на всички документи, а също и пробите на ДНК показват, че Джон Пънч е единственият кандидат за прапрапрадядо на Обама“, казва Елизабет Шоун Милс, бивш член на Съвета по генеалогична сертификация  на САЩ. Тя все пак уточнява, че когато става въпрос за минало от няколко века, това не може да се каже с абсолютна сигурност. Според нея резултатите от изследването са в най-голяма степен достоверни.
Барак Обама се ражда на Хаваите, където прекарва и голяма част от детството си. Майка му е бяла изселничка от Канзас с ирландско-шотландски произход. Бракът й  с бащата на Обама, който е кениец, трае кратко и после тя се жени за индонезиец. Със своя биологичен баща Обама практически не е контактувал – той загива в катастрофа с кола през 1982 г.
От организацията  отбелязват, че двама от най-известните афроамериканци се оказват свързани – с Пънч започва робството в Америка, но след много векове на борба за човешки права негов наследник става лидер на свободния свят и въплъщение на американската мечта.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване