07/31/12 13:10
(http://radiomilena.com/)

Разяснения от Областна дирекция „Земеделие”

Днес изтича срокът за подаване на заявления за слючване на споразумение за ползване на земеделски земи. В тази връзка  са разясненията по прилагане на чл. 37б и чл. 37в от Закона за собствеността и ползването  на земеделските земи – споразумение/разпределение на ползването за стопанска 2012 / 2013 година.

Масиви за ползване на земеделски земи се създават по споразумение между собствениците и/или ползвателите. В резултат от сключено споразумение за ползването на земеделски земи в дадено землище за съответна стопанска година се постигат повече от една цели : • От една страна се предотвратява неправомерното ползване на имоти, чиито собственици не ги обработват с години, а възможността за ползването на такива имоти е обвързана със задължението за заплащане на това ползване; • От друга страна се дава възможност на земеделски стопани (собственици и ползватели на земеделски земи), които желаят да се занимават със земеделие, да обработват земите в дадено землище комасирано; • Освен това,  в резултат на сключените споразумения на практика се прекратява или значително намалява неправомерно ползване на имоти, т. нар. бели петна, а собствениците на тези имоти имат реална възможност да получат стойността на средното рентното плащане за съответното землище от общината по местонахождение на имота. • И не на последно място, ползването на земеделските земи да се регламентира.

Споразумението се сключва за една стопанска година, а това е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври на следващата година, и обхваща земеделските земи в едно землище.

В споразумение за ползване на земеделски земи може да участва всеки собственик или ползвател на правно основание на земеделски земи, находящи се на територията на съответното землище.  Ползвателите могат лично или чрез пълномощник да подадат заявление за участие в споразумение в Общинската служба по земеделие по местонахождението на имота. Регламентирания в закона срок е 31 .VІІ.  Към заявлението следва да е приложен опис на имотите, ползвани на правно основание, съгласно регистрираните в Общинската служба по земеделие договори и/или документи за собственост, с които ползвателят желае да участва в масиви за ползване. Ако ползвател не е подал заявление за участие в споразумение по чл. 37”в”, то се счита, че той има намерение да обработва ползваните от него имоти в реалните им граници.  В същият срок, собствениците могат : • Ако желаят сами да обработват земята си, да  подадат декларация лично или чрез пълномощник, в която посочват начина на трайно ползване на всеки от имотите ; • Или в декларацията да заявят желание   за включване в масиви за ползване; • В случай, че собствениците не желаят имотите им или някои от тях да се включват в масиви за ползване, те изрично посочват това обстоятелство в декларацията; • Собственици, които не  обработват  земите си, поради различни причини: нямат възможност, неразбирателство между наследниците, дезинтерисирани напълно, в чужбина са и др., – нямат задължение да подават декларация. Именно имотите на тези собственици се разпределят за ползване, за една стопанска година, а собствениците им получават дължимото  рентно плащане от общината. Ползването на имотите за една стопанска година по абсолютно никакъв начин не засяга правото на собственост.

Съгласно закона, създаването на масиви за ползване се ръководи от комисия за всяко землище на територията на общината, определена със заповед на директора на областната дирекция „Земеделие“. В състава на комисията се включват: кметът на населеното място, съответно кметският наместник или оправомощени от тях длъжностни лица, представител на общинската служба по земеделие и представител на областната дирекция „Земеделие“. Заповедта се издава в срок до 5 август на съответната година.

Срокът за сключване на доброволни  споразумения е до 30 август.

Масивите за ползване се създават чрез служебно разпределяне на ползването  в следните случаи: 1. Когато между ползвателите не се постигне споразумение, съгласно установеният ред, вкл. и в определения срок, или не са обхванати белите петна. В този случай определената за землището комисия пристъпва към изготвяне на служебно разпределение, като се ръководи от два принципа – всеки ползвател се настанява в масивите, в които преобладават имотите, ползвани от него на правно основание, а белите петна се разпределят пропорционално на ползването на правно основание на всеки ползвател. Логично е при служебно разпределение определянето на масивите и участниците да започне от най-дребните ползватели. 2.  Когато представеното на комисията доброволно споразумение обхваща две трети от общата площ на масивите за ползване в съответното землище  В този случай комисията извършва служебно разпределение за останалата 1/3 от площта  по описаните в закона правила, т.е. всеки служебно разпределен участник се настанява там, където преимуществено се намират имотите, които ползва с правно основание. Белите петна на тези ползватели задължително се изчисляват пропорционално на регистрираното им ползване.

Процедурата приключва със заповед за разпределение на масивите в землището. Директорът на областна дирекция „Земеделие“ издава тази заповед  в срок до 1 октомври на съответната година. Заповедта, с която директорът на областна дирекция „Земеделие“ одобрява разпределението на масивите в землището се обявява в кметството и в сградата на общинската служба по земеделие и се публикува на интернет страницата на общината и на съответната областна дирекция „Земеделие“ в срок до 10 октомври Заповедта може да бъде обжалвана по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред съответния административен съд т.е в 14 дневен срок.

 Разяснения  от Областна дирекция „Земеделие”

bookmark Разяснения  от Областна дирекция „Земеделие”svejo Разяснения  от Областна дирекция „Земеделие”google Разяснения  от Областна дирекция „Земеделие”delicious Разяснения  от Областна дирекция „Земеделие”stumbleupon Разяснения  от Областна дирекция „Земеделие”facebook Разяснения  от Областна дирекция „Земеделие”Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване