07/31/12 17:05
(http://www.klassa.bg/)

Френски съд ще разследва смъртта на Арафат

Вдовицата и дъщерята на Ясер Арафат внесоха иск във френски съд за разследване смъртта на  палестинския лидер, предаде АФП. Суха и Захра Арафат са завели граждански иск за убийство срещу неизвестно лице в съда в парижкото предградие Нантер, съобщи техният адвокат Пиер-Оливие Сюр. Той подчерта, че Суха Арафат не обвинява конкретно никого – нито държава, нито групировка, нито отделно лице. 
Арафат почина във военна болница в Париж през 2004 г. от голям кръвоизлив в мозъка според официалната диагноза. Вдовицата му обаче подозира, че той е бил отровен с полоний 210. Следи от това радиоактивно вещество са намерени  по неговите дрехи и лични вещи при изследване в Швейцария по поръчка на тв „Ал Джазира“. Суха поиска тялото на мъжа й да бъде ексхумирано. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас се съгласи, но дата не бе насрочена.
Здравето на Ясер Арафат рязко се влоши на 12 октомври 2004 г. и тогава се появиха слухове, че той е отровен от агенти на израелското разузнаване. На 11 ноември Арафат умира. През 2005 г. палестински следователи изключиха версията за отравяне, както и СПИН и рак като причина за смъртта му.
Радиоактивният полоний 210 бе  намерен в организма на бившия подполковник от Федералната служба за сигурност на Русия Александър  Литвиненко. Периодът на разпад на този метал е 138 дни, а по вещите на Арафат концентрацията му след 8 години надвишава 10 пъти нормата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване