08/01/12 15:35
(http://www.klassa.bg/)

Видни британци поискаха Путин да освободи политическите затворници в Русия

Британските политици Дейвид Милибанд, Малкъм  Рифкинд и Малкъм Брюс, правозащитничката Аниес Каламар и режисьорът Тери Гилиъм написаха открито писмо до президента Владимир Путин с призив да освободи политическите затворници, включително участничките в пънк групата „Пуси райът“.
Писмото е публикувано във вестник „Таймс“ в навечерието на работната визита на Путин във Великобритания на 2 август.  „Като незабавно освободи тези мъже и жени, Путин може да даде на своя народ и на целия свят сигнал за нова Русия – съвременна, демократична и уважаваща универсалните права на човека“, се казва в писмото.
То е подписано от двама бивши министри на външните работи - консерватора Малкъм Рифкинд  и лейбъриста Дейвид Милибанд. Малкъм Брюс оглавява Комитета по въпросите на международното развитие, а Каламар – организацията  Article 19, бореща се за свобода на словото.
Когато се кандидатира отново за президент през февруари, Путин каза, че в страната според него няма политически затворници, отбелязва Би Би Си.
По това време на тогавашния президент Дмитрий Медведев бе предаден списък от опозицията на 32-ма души, държани в затворите по политически причини. В списъка бяха Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, които лежат почти 9 години. „Други известни имена  не бяха включени в списъка, защото починаха от нечовешките условия и изтезания в руските затвори“, отбелязват авторите на писмото, имайки предвид юристите Сергей Магнитски  и Василий Алексанян.
Трите момичета от „Пуси райът“ бяха арестувани през март, след като изпяха в храма „Христос Спасител“ в Москва „Богородице, изгони Путин“. Заплашват ги 7 години затвор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване